De oude Suzanne Schulting komt terug: "Zonder twijfel"

Suzanne Schulting
Suzanne Schulting © Omrop Fryslân
Ze liep een virus op, was bijna overtraind en kreeg het mes van een schaats in haar rug. Het jaar van Suzanne Schulting was er een om snel te vergeten, maar ze heeft er wel alle vertrouwen in dat de oude Schulting terugkomt.
Het is maart 2023 als het WK in Seoel er net op zit. Schulting zit voor de videoverbinding met pers in Nederland en ze heeft haar emoties niet meer onder controle.
Ze huilt en ze weet niet waar ze het moet zoeken. "Ik ben gewoon kapot."

Virus zorgt voor vermoeidheid

Schulting neemt even afstand van de sport, gaat op vakanties, maar ze blijft moe. Ook als ze traint, herstelt ze niet. "Ik heb een medische test gehad in mei. Daar kwam uit dat er iets niet goed zat."
Later komt ze erachter dat ze het cmv-virus ('cytomegalovirus') heeft: een soort herpes-virus war je moe van kunt worden.
"Dat virus heeft meegespeeld dat ik niet goed herstelde. Het is niet na een maand weer uit je lijf. Ik herstelde niet snel genoeg. En ik was heel moe. Je moet het zien als een hele heftige vorm van de ziekte van Pfeiffer."
Suzanne Schulting over de vermoeidheid waar ze zoveel last van had
Maar niet alleen het virus zorgt ervoor dat ze niet topfit is. Het was een kettingreactie, zegt ze zelf.
"Als je moe bent, heb je weinig energie om uit bed te komen en moet je er erg aan trekken om de dag door te komen. Dat doet mentaal ook weer wat met je. Maar het mentale aspect is niet de reden geweest waardoor ik niet goed herstelde. Ik was niet depressief, of zo."

Mes in de rug

Op 6 november valt ze bij een training en komt het mes van een van de schaatsen van Xandra Velzeboer in haar rug. "Dat was niet lekker, nee."
De snee in Schultings rug
De snee in Schultings rug © Suzanne Schulting (op instagram)
De snee zorgt ervoor dat er flink wat bloed uitkomt en Schulting moet mee naar het ziekenhuis. De wond kan verder geen kwaad en ze herstelt goed.
"Ik merkte dat ik heel veerkrachtig was. Ik had heel veel energie. Ik had veel zin om te trainen. Dat had twee kanten op kunnen gaan. Dat ik minder energie ging voelen. Maar dat had ik juist niet."
Suzanne Schulting over het ongeluk op het ijs: "Dat was niet lekker"
Verder heeft ze nu eigenlijk geen last meer van die snee op haar rug. Er zit nog wel een speciale pleister op.
"Dat houdt het litteken soepel. Dat heb ik in principe er de hele dag op zitten. Dat voel je niet. Het is een soort second skin. Als het er niet op zit, voelt het stijf. Maar tijdens het shorttracken heb ik daar geen last van."
Je wilt ergens naartoe leven.
Suzanne Schulting richt zich op het WK in Rotterdam
Eerst was het Europees kampioenschap in het tweede weekend van januari nog Schultings doel, maar dat komt te vroeg.
Daarom richt ze zich nu op de wereldbekers in Dresden (9-11 februari) en Gdansk (16-18 februari). En daarna het WK in Ahoy, Rotterdam (15-17 maart).
"Je wilt ergens naartoe leven. En dat is dan voor mij het WK. Eerst wil ik de wereldbekers weer internationale wedstrijden gaan rijden."
Suzanne Schulting over haar nieuwe doelen
Schulting is inmiddels 26 jaar. Ze won alle titels die ze winnen kon. Maar keert ze voor het WK nog terug op haar oude niveau?
"Oeh, dat weet ik echt niet. Dat kan ik gewoon niet goed inschatten. Mijn gevoel is wel dat dat weer gaat komen, maar dat kan ik nu niet met honderd procent zeggen. Die garantie kan en wil ik niet geven."

Twijfels

Op trainingen laat ze alweer zien dat ze bijna weer op het oude niveau is. Ze schat zelf in dat ze op 90 procent zit.
"Ik voel ergens dat het weer goed gaat. Maar ik kan nu niet zeggen dat ik er zo-en-zo voor sta. Ik wil echt wel weer voor A-finales ga. Maar ik weet nu gewoon nog niet hoe ik er straks voor sta."
Twijfels over haar vorm op het WK, die zijn er. Maar twijfels over of de oude Schulting ooit terugkomt? Nee, die niet. "Die komt wel weer terug. Zonder twijfel."