Het water staat hoog, maar veiligheid niet in gevaar, zegt Wetterskip Fryslân

Het water in de Ryptsjerksterpolder staat hoog
Het water in de Ryptsjerksterpolder staat hoog © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
Wetterskip Fryslân voorziet momenteel geen problemen met de hoge waterstanden. In meerdere provincies wordt hard gewerkt om de overlast van het hoge water te beperken, maar in Fryslân kunnen alle gemalen het overtollige water voorlopig nog aardig afvoeren.
Alle gemalen draaien momenteel volop, waaronder het historische Woudagemaal bij Lemmer. "Alle spuicapaciteit wordt gebruikt", vertelt Piet van der Hoek van Wetterskip Fryslân.
Het Woudagemaal werd vorige week dinsdag al opgestart, om te voorkomen dat de boezemstand te snel zou oplopen. Het gemaal blijft waarschijnlijk deze week nog doordraaien.

De Iselmar

Het afvoeren van het water wordt bemoeilijkt door de hoge waterstand van het IJsselmeer. Daar staat het water zeventig of tachtig centimeter boven het gewone peil.
In soad wetter yn de Ryptsjerksterpolder
In soad wetter yn de Ryptsjerksterpolder © Omrop Fryslân, Simone Scheffer
De waterstanden in de polders zijn hoog, vooral in het noorden en het oosten van de provincie. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Ryptsjerksterpolder.

34 cm onder NAP

Op dit moment is de Friese boezemstand 34 centimeter onder NAP. Het waterschap streeft naar een peil van gemiddeld 52 centimeter onder NAP in de meren, kanalen en vaarten.
"De komende tijd hopen wij dat het water weer zakt", zegt Van der Hoek. Er komt volgens de verwachting nog veel neerslag aan, maar volgens het waterschap is de situatie in Fryslân te beheersen.
It Woudagemaal op De Lemmer
It Woudagemaal op De Lemmer © Omrop Fryslân, Onno Falkena
"Wij bekijken het elke dag even. Zijn er problemen? Doen wij het goed? En wat zijn de voorspellingen", zo legt Van der Hoek uit.
Ondanks het hoge water is de waterveiligheid in Nederland op geen enkele locatie in gevaar, volgens de Unie van Waterschappen. Met de maatregels kan het systeem het aan en zijn de dijken stevig genoeg.

Keersluizen gesloten

Er zijn dinsdag meerdere keersluizen in het zuidwesten van de provincie gesloten. Het gaat om de keersluizen bij Goingarijp, Broek, Joure en Lange Sleat.