Vogelwachters Terschelling moeten verhuizen vanwege stormweer

Fugelwachtersplak
Het duin is tot en met de fundatie weggeslagen © Joeri Lamers, Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer op Terschelling moet op zoek naar een nieuw plek voor de vogelwachters op de Boschplaat. De vaste plek is bijna weggespoeld door het ruige weer van de afgelopen tijd. De keet zelf wordt elke keer voor het stormseizoen weggehaald en staat anders op de duinen tussen het strand en de Bosplaat bij paal 27.
De fundatie van betonplaten ligt er nog wel. Het duin is nu tot en met die platen weggeslagen. In totaal is er zo'n vijftig meter stuifdijk weggeslagen. Dat past in een trend van de afgelopen jaren waarbij het eiland constant kleiner wordt.
Aan de ene kant hoort dat bij het karakter van het Wad en levert dat heel mooie natuur op. Maar aan de andere kant wil Staatsbosbeheer daarover ook wel in gesprek met de inwoners van Terschelling die zich hier zorgen over maken.

"Verder weg"

Na de kerstdagen worden de betonplaten weggehaald. De vrijwillige vogelwachters houden vanaf het voorjaar de toezicht op de Boschplaat en informeren bezoekers van het natuurgebied.
Mogelijk is er bij de kaap ruimte om een keet neer te zetten. "Maar dat is wel een stuk verder weg van het belangrijkste broedgebied op de Koffieboonplaat waar ze toezicht op moeten houden", zegt boswachter Joeri Lamers.
Sa sjocht it der no út
Terschelling is niet het enige eiland dat last had van het ruige weer. Afgelopen vrijdag deed storm Pia van haar spreken op onder andere Ameland en Schiermonnikoog. De storm zorgde er voor nieuwe geulen en duinafslagen. Zoals hieronder ook te zien is op filmpjes van X.