DNA-match leidt tot aanhouding van Roemeen die op politieagenten inreed in Heerenveen

Roemeen oppakt
Een andere inzittende van de auto werd in 2013 opgepakt © ANP
Er is een 46-jarige Roemeense man aangehouden voor het inrijden op politiemensen in Heerenveen. Het incident gebeurde ruim tien jaar geleden. Dat er nu een doorbraak is in de zaak, heeft te maken met een DNA-match, dat meldt het Openbaar Ministerie.
Bij een controle op een bedrijventerrein in Heerenveen op 3 augustus 2013 zou de man op twee politieagenten hebben ingereden. De agenten voelden zich ernstig bedreigd en schoten op de auto. Ze vuurden ten minste vier kogels af. Er volgde een klopjacht van enkele uren
Na het incident werden twee andere Roemenen aangehouden, maar het bleek dat die de auto niet hadden bestuurd. De zaak tegen die twee mannen is daarom geseponeerd.

Bloedspoor

Na het incident verdween de man en was hij lange tijd spoorloos. Zijn auto werd aangetroffen op de Zanden in Heerenveen. De Roemeense verdachte kon uiteindelijk worden getraceerd door een DNA-match; er werden bloedsporen van hem gevonden in de auto. De verdachte zat voordat hij werd overgeleverd aan Nederland vast in eigen land.
De Roemeense man wordt donderdag 21 december 2023 aan de rechter-commissaris voorgeleid en zal zich op 12 maart 2024 moeten verantwoorden bij de rechtbank in Leeuwarden.