Bosk als inspiratie: Leeuwarden wil meer groen en minder auto's

In ympresje fan hoe't de binnenstêd fan Ljouwert derút sjen moat
In ympresje fan hoe't de binnenstêd fan Ljouwert derút sjen moat © Gemeente Ljouwert
De binnenstad van Leeuwarden moet de komende jaren groener en toegankelijker worden. De gemeente haalt bij de plannen veel inspiratie uit het project Bosk van vorig jaar.
Bij dat project stond er een poos een groot bos op verschillende plekken in Leeuwarden. Zo was het Oldehoofsterkerkhof bijvoorbeeld een paar weken helemaal groen. Hetzelfde gold voor onder andere het stationsgebied en het Zaailand.
"Bij Bosk hebben we gezien dat groen echt heel veel doet", zegt wethouder Hein de Haan. "Niet alleen voor de bezoekers en inwoners van de stad, maar ook voor het klimaat."
Wethouder Hein de Haan over de plannen voor een groenere Nieuwstad
Woensdag presenteerden wethouders Hein de Haan en Evert Stellingwerf de plannen die het college heeft voor de komende tien jaar. Ze willen flink investeren in de binnenstad.
Een van de belangrijkste projecten is het opnieuw inrichten van de Nieuwstad. "Het Waagplein hebben we net gedaan, dan zie je meteen dat het veel groener moet worden", zegt De Haan. "Meer ruimte voor verblijfskwaliteit, dat mensen elkaar kunnen ontmoeten op een prettige manier."
De komende jaren worden heel wat delen van de stad aangepakt. "Er zitten wel zo'n 20 tot 25 maatregelen in, maar we beginnen met 5."
Wethouder Evert Stellingwerf over minder auto's op de Eewal
Een van die projecten is Eewal, de straat bij café De Walrus. De afgelopen tijd is er al gewerkt aan minder auto's in dat gebied, maar dat kan beter, volgens Stellingwerf.
"Voor de Eewal hebben we een tijdje geleden al het besluit genomen om het autoluw te maken, maar het werkt nog niet helemaal hoe we het hadden bedacht. Dat willen we nu verbeteren."
Zo komen er bomen en groene veldjes in de straat te staan. En om te controleren of er echt minder auto's door de straat rijden, komt er camerabewaking.
Mear grien yn de binnenstêd fan Ljouwert
Het pleintje bij café De Walrus moet groener worden © Gemeente Ljouwert
De plannen voor de Eewal zijn vrij duidelijk, maar de plannen voor de Nieuwstad moeten nog volledig worden uitgewerkt. Voordat die plannen gemaakt worden, praat de gemeente met inwoners van Leeuwarden en mensen die bij de stad betrokken zijn, zegt De Haan. "Wij maken plannen niet meer op het gemeentehuis, maar betrekken inwoners erbij."
Hoe ze dat zullen doen, weet hij nog niet precies. "Maar we gaan zeker met elkaar dat plan maken. Dus we gaan mensen die hier komen, die hier ondernemen en die hier recreëren bevragen op hoe zij hun nieuwe Nieuwstad zien."

Stationsgebied als groene entree

In de stad moet meer ruimte komen om te bewegen. Zo moeten er wandel- en hardlooproutes komen. En het stationsgebied moet nog meer de groene entree van de stad worden.
anp
Het stationsgebied was met Bos een groene entree van de stad © ANP
De Haan: "We hebben een hele mooie binnenstad, de huiskamer van Friesland. Dat willen we ook zo houden. Dus moeten we de komende jaren fors investeren in de stad."
En dan kan de stad er in 2030 weleens heel anders bij liggen, zegt Stellingwerf. "Dan zie je met name veel groen. Ik denk dat je vooral hele blije en ontspannen mensen ziet die denken: wat is Leeuwarden een prachtige stad om naartoe te gaan."