Friese fractie blij dat nieuwe partijleider SP een noorderling is: "Een straatvechter"

Fractievoorzitter Hanneke Goede van SP Fryslân
Fractievoorzitter Hanneke Goede van SP Fryslân © Omrop Fryslân
De Friese SP is te spreken over het aanwijzen van Jimmy Dijk als nieuwe partijleider. Fractievoorzitter Hanneke Goede van SP Fryslân heeft Dijk al uitgenodigd op het provinciehuis in Leeuwarden.
De 38-jarige Jimmy Dijk is unaniem gekozen door de andere Tweede Kamerleden van de SP. Hij volgt Lilian Marijnissen op, die onlangs bekendmaakte haar taken neer te leggen na de slechte verkiezingsuitslag voor de partij.

Noorderling aan het roer

Dijk komt uit Groningen en bij de Friese SP zijn ze erover te spreken dat de nieuwe leider een noorderling is. "Dat is alleen maar mooi", stelt Goede. "Ik heb hem via de app uitgenodigd om ook in ons provinciehuis langs te komen om kennis te maken. Als grapje, want we kennen Jimmy allemaal goed."
Jimmy Dijk is de nieuwe partijleider voor de SP
Jimmy Dijk is de nieuwe partijleider voor de SP © ANP
Dijk voerde in september nog actie bij zorgverzekeraar De Friesland in Leeuwarden voor het behoud van ziekenhuizen van Sneek en Heerenveen. Hij heeft zich ook wel kritisch uitgelaten over het verdwijnen van bushalten in Fryslân. Een man die het noorden niet vergeet, denkt Goede.

Korte lijnen

Ze verklaart in goed contact te staan met Dijk. "De lijntjes zijn kort. We kunnen hem informatie geven uit alle provincies. Hij heeft met alle fractievoorzitters goed contact."
Goede hoopt hem dan ook snel te kunnen verwelkomen. "Als je uit Groningen komt, kun je Friesland gewoon niet overslaan."
Hanneke Goede in de Staten
Hanneke Goede in de Staten © Hoge Noorden / Jacob van Essen
De SP heeft landelijk nog maar vijf zetels over, terwijl dat er in 2006 wel 25 zijn geweest. Maar de afgelopen vijf verkiezingen verloor de SP steeds weer.
Hoewel een typisch SP-thema zoals opkomen voor mensen met een smalle beurs in de afgelopen verkiezingen ook een groot thema was ('bestaanszekerheid'), vertaalde zich dat niet in stemmen voor de socialisten.

Meer pit na Marijnissen

"Lilian was heel erg rustig en gematigd, ze gooide er wat meer cijfers in. Misschien is dat niet altijd helemaal aangekomen", zegt Goede over het fractievoorzitterschap van Marijnissen.
Goede hoopt dat Dijk het beter aanpakt. "Het is een staatvechter, hij staat aan de barricades. Hij wil heel graag, het is de jonge hond die vooroploopt om te zorgen dat er actie komt. Ik denk dat Jimmy de goede persoon is om onze landelijke fractie te trekken."
Lilian Marijnissen heeft afscheid genomen
Lilian Marijnissen heeft afscheid genomen © ANP
Goede is niet tevreden met de uitslag van de landelijke verkiezingen en het rechtse kabinet dat er lijkt te komen. "Maar Jimmy zit op de goede plek om de SP en de oppositie een goede stem te geven", zegt ze.
"Hij is echt het type: als je geen gelijk hebt, lult hij je onder de tafel en heb je wel gelijk, dan lult hij je alsnog onder de tafel. Jimmy kan mensen meetrekken. Als hij wat vertelt, dan geloof je het."

Kiezers over de streep trekken

Dijk zit pas negen maanden in de Kamer, maar hij wordt wel als een echte partijman gezien. Met de nieuwe fractievoorzitter hoopt de partij mensen met sympathie voor het socialistische gedachtegoed ook weer over de streep te trekken om ook daadwerkelijk op de partij te stemmen.