Kinderen trommelen om stress te verlagen: "Geeft energie en plezier"

trommelje
Uit onderzoek blijkt dat drummen stressverlagend werkt © Omrop Fryslân
"Eén, twee, drie... stop!" roept begeleider Elian Kers. Hij blaast op zijn fluitje en het geluid van een tiental trommels valt stil. In multifunctioneel centrum Het Mozaïek in Leeuwarden krijgen kinderen gratis muziekles op sambadrums.
"Uit onderzoek blijkt dat drummen stressverlagend werkt", zegt projectleider Mees van den Bergh van Embrace Nederland. Voor eventjes vergeten de muzikanten hun zorgen en richten ze zich op één ding: ritme houden.
De stichting verzorgt elke week lessen, zodat kinderen uit de Leeuwarder Vrijheidswijk kennis kunnen maken met muziek. "Kinderen die hier komen, zijn allemaal nog niet zo verbonden met de wijk. Die komen hier nu wel, en ze ontmoeten andere kinderen en ontdekken hun eigen talenten."
Kinderen trommelen om stress te verlagen: "Geeft energie en plezier"
"Het klinkt misschien wat ingewikkeld", zegt Elian Kers. "Maar het is juist superlaagdrempelig. Ik speel gewoon wat voor. Meestal pikken ze dat meteen op en spelen ze het na. En dan kunnen we met drums verschillende ritmes spelen."
Wekelijks komen er zo'n vijf tot vijftien kinderen over de vloer. De lessen zijn niet bijster goed voor hun trommelvliezen, maar ze zijn wel goed voor de lol: "Het is één grote bak herrie, die ook een bak energie en plezier oplevert", zegt Van den Bergh. "Wij knallen het wijkgebouw eruit."