'Atypische' Joost Klein maakt de tongen los: "Hij gaat zijn eigen gang en is ongrijpbaar"

Joost Klein
Joost Klein © ANP
Dat Joost Klein als Nederlandse afgezant naar het Eurovisie Songfestival gaat, maakt bij velen de tongen los. Bij muziekliefhebbers, songfestivalfans, en ook bij Friese gedeputeerden. "Dit is mooi voor Joost, maar ook zeker voor Fryslân. Ik ben hartstikke trots", zegt Sijbe Knol.
Willem de Vries noemt de keus voor Joost "een geweldige stunt". De presentator van Noardewyn van Omrop Fryslân vindt hem een atypische zanger voor het Eurovisie Songfestival. "Hij valt namelijk niet bepaald te vergelijken met bijvoorbeeld Anouk en Douwe Bob, eerdere deelnemers namens Nederland."

Grote tweedeling

Volgens De Vries kan het niet anders dat Joost voor een tweedeling zal zorgen. "Veel mensen vanaf een bepaalde leeftijd zullen het totaal niet zien zitten. Maar de jeugd vindt hem geweldig."
Zelf is de presentator verheugd met het nieuws. "Hij maakt muziek die je niet vaak hoort. Zijn liedjes zijn opgedeeld in brokken. Het gaat alle kanten op, in de goede zin van het woord."
"Met Joost krijg je een soort ADHD-show"
Verder noemt De Vries hem de personificatie van de popmuziek. "Dat is omdat je daar volledige vrijheid geniet. Dat past bij hem. Het is iemand die zijn eigen gang gaat en ongrijpbaar is."
Je zou denken dat de commissie dit keer op safe zou spelen, na het debacle met Mia en Dion. Maar dat is met Joost allesbehalve het geval.
Noardewyn-presentator Willem de Vries
De Vries is daarom benieuwd hoe Joost de weg naar het Eurovisie Songfestival zal beleven. Want deelname brengt de nodige verplichtingen met zich mee. "Hij zal zich deels moeten conformeren. Er wachten persconferenties, en iedere zucht of scheet komt in de media. Zijn vrijheid zal dus worden beperkt."
"Je zou denken dat de commissie dit keer op safe zou spelen, na het debacle met Mia en Dion. Maar dat is met Joost allesbehalve het geval", zegt De Vries. "Het is een alles of niets-geval."
Joost Klein
Joost Klein © ANP
Douwe Gerlof Heeringa, kenner van het Eurovisie Songfestival, verwacht dat het 'alles' wordt. "Hij gaat meedoen om de titel. Wat Loreen voor Zweden was, is Joost straks voor Nederland. Finland werd vorig jaar tweede, met een zelfde soort energie als Joost. Dit is dus de kans om dat recht te zetten", zegt Heeringa.
Heeringa kwalificeert Joosts nummers als authentiek. "Die zogenoemde memetechno van hem is nieuw. Al die energie die daarbij los komt, gaat voor een 'moshpit' zorgen voor het podium in Malmö. Oftewel: een grote kring waarin mannen met gebeuk losgaan op de muziek."
Douwe Gerlof Heeringa
Douwe Gerlof Heeringa © Omrop Fryslân
Heeringa volgt Joost al zo'n zes jaar en is van mening dat hij een blinde vlek is gebleven in Fryslân. "Hij heeft opgetreden op de grootste podia van Nederland en België: Pinkpop, Lowlands, Zwarte Cross, Rock Werchter, Pukkelpop. Maar hij trad niet op bij Arcadia of toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. In de culturele wereldje in Fryslân is hij niet opgevallen. Nu slaat hij keihard terug."
Of hijzelf ook afreist naar Zweden, weet Heeringa nog niet. Mocht dat het geval zijn, dan zal dat met een ticket voor een staanplaats zijn. "Dan kan ik de moshpit in."

Inzoomen op Fryslân

Gedeputeerde Sijbe Knol heeft zelfs nog campagne gevoerd om Joost Klein op het Eurovisie Songfestival te krijgen. Hij noemt het een 'boppeslach' dat dat nu ook is gelukt. "Toen ik het zag, dacht ik: dit is mooi voor Joost, maar ook zeker voor Fryslân. Ik ben hartstikke trots."
"Mensen zullen gaan inzoomen op Fryslân. Hij is zelf ook niet vergeten waar hij vandaan komt, en laat dat ook zien in zijn shows. Voor de jongeren is hij een goede inspiratiebron."
Sijbe Knol: "Het is voor Joost prachtig, maar voor Friesland ook"
Knol heeft zelf afgelopen november nog een concert van Joost bezocht in Amsterdam. "Het was een en al explosiviteit. Een avond ervoor was AVROTROS er met een zware delegatie. Ze zullen zeggen dat het niet heeft meegeteld, maar ik ben ervan overtuigd dat het zeker heeft bijgedragen aan het resultaat."
Het mooist vindt Knol het voor Joost zelf. "Hij heeft het niet makkelijk gehad in het leven. De verhalen zijn bekend. Je ziet nu dat je met de juiste mensen om je heen echt wat kan bereiken."