Joost is euforisch en zit vol vertrouwen: "Songfestival naar Friesland halen!"

Joost Klein
Joost Klein © ANP
Joost Klein is "trots, blij en dankbaar" dat hij volgend jaar Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival in Malmö. "Soms is het tijd voor een frisse wind. Die hoop ik te zijn", aldus de zanger.
"Dit is niet normaal", zegt Joost euforisch. "Het is een heel gek gevoel. Ik ben trots, dankbaar, en erg blij."
Joost is geboren in Leeuwarden en verhuisde daarna naar Britsum. Daar keek hij met zijn familie en vrienden naar het Eurovisie Songfestival. "Dat heeft me doen inzien hoe vet het festival is. Het is bovendien het hoogst haalbare in wat ik doe."

Frisse wind

De keus op Joost baart hier en daar opzien. Zijn muziek wordt omschreven als een mix van poppunk, hardstyle en hiphop. Niet bepaald het geluid dat je normaliter op het evenement hoort. Joost ziet dat als iets positiefs.
"Bij alles is het soms tijd voor een frisse wind. Hopelijk kan ik die nu zijn", zegt hij. "We gaan het Eurovisie Songfestival naar Friesland halen."
"Joost Klein, droom groot"
Joost draagt graag uit dat hij Fries is. Dat blijkt onder meer uit zijn nummer 'Fryslân Bop' en het zwaaien met de Friese vlag tijdens optredens. "Of ik dat ook ga doen tijdens het songfestival? Ik denk dat ik dan de Friese vlag maar even inruil voor de Nederlandse."
Vroeger vroeg ik mij af waarom mijn familie naar Friesland is verhuisd. Maar nu ben ik daar erg blij om.
Joost
Het doet echter niets af aan zijn liefde voor de provincie, benadrukt hij. "Haat en liefde zitten soms dicht bij elkaar", zegt hij. "Ik begreep vroeger niet waarom mijn familie naar Friesland verhuisde. Maar nu ben ik er erg blij om. Ik zou nergens anders willen zijn opgegroeid. Daar gaat mijn vorige album trouwens ook over."
Het nummer dat hij zal zingen, is door hemzelf geschreven. Wat de titel is, mag hij nog niet zeggen. "Maar dat zal zich de komende tijd wel als boter gaan verspreiden."

Reacties op sociale media

Dat de commissie Joost koos uit de 600 kanshebbers, zorgt in Fryslân voor zowel vreugde, als onbegrip. Hieronder een kleine greep uit de reacties op Facebook:
"Haha serieus?", schrijft Jens. Sommigen vragen zich voornamelijk af wie de artiest is. "Wie is Joost?", zegt Minke.
Joost Klein
Joost Klein © Omrop Fryslân
"Super leuk!!!" vindt een van de enthousiastelingen. "Weer eens wat anders, misschien wordt hij wel eerste", aldus Gea. Annet vindt het een goede keuze. Zij denkt dat Joost wel eens eerste zou kunnen worden. Rutger voegt er nog aan toe: "Dan wel in het Fries aub".
Joost is vooral bekend onder het wat jongere publiek
Overigens is het niet voor het eerst dat er een Fries op het podium staat bij het songfestival. Alie en Doetie de Vries uit Uitwellingerga gingen Joost in 1990 voor, in Zagreb. Dit deden zij onder de pseudoniemen Alice May en Caren Wood. Duonaam: Maywood. Met 'Ik wil alles met je delen' eindigden de Friezinnen op een teleurstellende vijftiende plaats.
Wat zeker niet meehielp, was dat de karakteristieke bachtrompet nauwelijks was te horen. Oorzaak: de microfoon stond niet aan.
Het Eurovisie Songfestival is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei.