Zeehonden met pups aangespoeld op Terschelling: "Twee opgevangen in Pieterburen"

seehûnen skylge wetter kust
Zeehondenpup op Terschelling © ProNews Producties
Op Terschelling zijn meerdere zeehonden met hun jongen aan land gekomen. Dat komt waarschijnlijk door het onrustige weer van de afgelopen tijd, wat ertoe kan leiden dat de dieren een heel eind afdrijven en hun zandplaten moeten verlaten.
Het komt dan ook vaker voor dat zeehonden aanspoelen op een stuk strand, vertelt Myrthe Zwik van het zeehondencentrum in Pieterburen. "Het is heel erg normaal. Het is de week dat dit wel vaker voorkomt. We hebben de afgelopen tijd wat storm en wind gehad. De zandplaten lopen dan onder water."
Zwik is assistent-strandingscoördinator bij het zeehondencentrum. Ze staat in contact met de zeehondenwachters ter plekke.
seehûnen skylge wetter kust
Zeehonden op Terschelling © ProNews Producties
Zondag werden een aantal zeehonden gesignaleerd op het strand van Terschelling. "In de ochtend zagen we veel pups met hun moeder, maar ook een pup zonder moeder."
Zeehondenwachters houden dieren in de gaten en komen twee keer per dag langs. De dieren worden gemarkeerd en vervolgens wordt gekeken of er 24 uren lang geen moeder bij de pup komt. Daarna wordt gekeken of er ingegrepen moet worden. "Twee zeehonden zijn hier naartoe gebracht, één met kaakproblemen. Daar is iets meer haast bij geboden."

Afstand bewaren

Het zeehondencentrum roept mensen op bij de zeehonden weg te blijven. Er is om die reden ook een gebied afgezet met lint. "Het kan zijn dat ze nu allemaal op Terschelling blijven, want de pups zwemmen eigenlijk niet met hun witte wintervacht. Over zo'n twintig dagen verliezen ze die."
Mogelijk gaan de jongen daarna het water wel weer in. De moeders blijven in ieder geval niet, ze blijven over het algemeen maar een paar weken na de geboorte bij de pup.