Joost Klein mag voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival

Joost Klein
Joost Klein © ANP
Joost Klein mag Nederland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Zweden. De AVROTROS heeft dat maandag bekendgemaakt.
De 26-jarige Joost Klein werd geboren in Leeuwarden en groeide op in Britsum. Hij brak onder andere met het nummer 'Fryslân Bop' door. De artiest is populair en stond afgelopen zomer nog op het grootste podium van Lowlands.

Campagne voor Joost

Joost kreeg online veel steun als Songfestivalkandidaat. Radiozender 3FM begon zelf een petitie om hem mee te laten doen. Gedeputeerde Sijbe Knol steunde ook de actie om Klein op het Songfestival te krijgen. Hij nam zelf een videoboodschap op, onder de leus 'Fryslân 4 Joost.'
Klein was eerder niet te spreken over de uitslag van het Eurovisie Songfestival. Dat werd toen gewonnen door de Zweedse zangeres Loreen met het nummer 'Tattoo.' Maar de Fin Käärija won de publieksstemming met het nummer 'Cha cha cha'. Hij was daarmee in de ogen van Joost de echte winnaar.
Klein stelde aansluitend voor om hem maar naar Zweden te sturen. In totaal had de selectiecommissie dit jaar meer dan 600 nummers om uit te kiezen. De laatste vijf kanshebbers moesten hun inzending live zingen voor de commissie.

Hitpotentie

Volgens voorzitter Twan van Nieuwenhuijzen heeft de inzending van Joost "de grootste hitpotentie." Hij geeft aan: "Je hoort in de song zijn bekende combinatie van feest en nostalgie. Daarbij denken wij dat Joost met zijn creativiteit een geweldige act gaat neerzetten en Nederland en Europa positief verrast."

Een droom die uitkomt

Joost noemt zijn deelneming aan het Songfestival een droom die uitkomt. "Vroeger keek ik samen met mijn ouders, aan de buis gekluisterd, elk jaar opnieuw. Ik zal er alles aan doen het beste resultaat te behalen."
Het liedje waarmee Joost zal optreden, wordt later nog gepresenteerd. Het Songfestival is van 7 tot en met 11 mei in Malmö.