liveblog | 11 december 2023

112-nieuws 11 december: Gestolen zadels van paardenstal Tjalhuizum terug uit Polen

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 11 december 2023, 20:46 uur
20:46

Zadels van paardenstal Tsjalhuizum zijn terug uit Polen

stal tsjalhuzum
De ruimte na de inbraak vorig jaar © Eigen foto
Tachtig zadels die afgelopen jaar gestolen werden bij onder andere een paardenstal in Tsjalhuizum zijn weer terecht, dat meldt de politie. De zadels werden aangetroffen in Polen.
De inbrekers hebben in heel Nederland zadels gestolen. In samenwerking met de Poolse politie werden ze teruggevonden in een Poolse woning. De 32-jarige bewoner werd aangehouden.
Ook andere zaken zoals hoofdstellen, riemen, bokriemen en stijgbeugels werden ingenomen. De spullen zijn nu dus terug in Nederland en worden weer naar de eigenaars gebracht.
De paardenstal in Tsjalhuizum was vijftig zadels kwijt en had zo'n 150.000 euro schade.
20:21

Leeuwarder opgepakt voor zware mishandeling

De politie van Leeuwarden heeft en minderjarige verdachte uit Leeuwarden opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij een zware mishandeling. Die vond op 19 november plaats aan de Oldegalieën. De politie onderzoekt de zaak.
Er zouden beelden van het incident circuleren op sociale media en daar worden opruiende opmerkingen bij geplaatst. De politie verzoekt iedereen daarmee op te houden. Het zou schadelijk zijn voor de betrokkenen.
19:41

Woningbrand Hallum snel geblust

De brandweer heeft een woningbrand in Hallum snel uit gekregen. Uit voorzorg werd opgeschaald naar 'middelbrand' en kwamen er twee brandweerwagens ter plekke. Met een zogenoemde binnenaanval kon de brandweer de brand snel vinden. Al gauw was de brand geblust. Er was niemand meer in het gebouw toen de brand uitbrak.
10:30

Kraan omgevallen aan Groningerstraatweg

Naast de Groningerstraatweg in Leeuwarden is maandagochtend een kraan omgevallen. De bestuurder raakte met de kraan in de berm, waar de machine in wegzakte en omviel.
Het is nog niet duidelijk wat de schade is. Er wordt gekeken hoe de kraan weer overeind kan worden gezet.
kraan shovel yn de sleat omfallen Ljouwert
Kraan omgevallen in Leeuwarden © Kappers Media
06:09

Brug Spannenburg de hele week dicht voor autoverkeer

De afsluiting van de brug Spannenburg werd de afgelopen dagen al met borden aangegeven
De afsluiting van de brug Spannenburg werd de afgelopen dagen al met borden aangegeven © Omrop Fryslân, Sian Wierda
De brug bij Spannenburg is deze week dicht: van maandag 07.00 uur tot vrijdag 16.00 uur kan er geen gemotoriseerd verkeer over dit stukje van de N354.
Het verkeer moet omrijden over de A7, A6 en N354. Het landbouwverkeer wordt omgeleid via de Prinses Margrietkanaal in Lemmer. De omleidingen worden met gele borden aangegeven. Fietsers en wandelaars kunnen nog wel over het fietspad.

Asfalt wordt vlug minder

Rijkswaterstaat laat een nieuwe laag asfalt aanleggen aan beide kanten van de brug. Dat gebeurt op de uiteinden van de brug die niet bewegen, de zogenoemde 'aanbruggen.' In het tweede kwartaal van 2024 moet er nog een definitieve slijtlaag op het asfalt worden aangebracht, maar een exacte datum is daar nog niet voor bekend.
Uit inspectie is gebleken dat het asfalt snel slechter wordt. Dat komt omdat er meer verkeer overheen rijdt sinds er aan de Prinses Margriettunnel tussen Sneek en Joure wordt gewerkt.

Al jaren in slechte staat

De brug bij Spannenburg verkeert al jaren in slechte staat, daarom is er in 2018 al een verbod voor zwaar vrachtverkeer ingesteld. De brug is in 1949 gebouwd.