Friese SP-leden verrast door opstappen Lilian Marijnissen: "Er moet een straatvechter komen"

Hanneke Goede (SP), mei rjochts fan har fraksjegenoat Peter van Noort
Hanneke Goede (SP), met rechts van haar fractiegenoot Peter van Noort © Hoge Noorden / Jacob van Essen
Het vertrek van Lillian Marijnissen als fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) komt als een grote verrassing voor de Friese leden van de partij.
Er liggen grote opgaven voor de SP de komende jaren, zeggen de politici.
"Wij zagen dit echt niet aankomen", zegt Hanneke Goede, die voor de SP in de Provinciale Staten zit. "Het was echt een schat van een vrouw, maar het verhaal sloeg gewoon niet aan."

In zwaar weer

De SP zit de laatste jaren in zwaar weer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november kwam dat duidelijk aan het licht. De partij halveerde bijna: van negen zetels naar vijf. Voor Marijnissen was het een moeilijke periode, want zij verloor zeven verkiezingen in de periode van 2017 (toen ze werd aangesteld) tot nu toe.
Eerst zei Marijnissen dat ze wilde blijven zitten, maar nu trekt ze toch haar conclusies en stapt ze op. "Wij hebben het nadeel dat iedereen ervandoor gaat met onze standpunten", zegt raadslid Jan van der Veen van de gemeente Heerenveen. "Wij beginnen dan zelf over een fenomeen als 'bestaanszekerheid', maar dan gaan de andere partijen ermee aan de haal. Dat is zo zonde."
Lilian Marijnissen yn It Polytburo
Lilian Marijnissen in It Polytburo © Omrop Fryslan
Ook in Fryslân is de SP uit verschillende gemeenten verdwenen. Zo zijn er in gemeenten als Leeuwarden, De Fryske Marren en Harlingen geen zetels meer gereserveerd voor de SP'ers.
"Er moet nu een straatvechter komen", zegt Van der Veen. "Daarmee bedoel ik: iemand die flink van zich wil afbijten. Zijn lichaam erop zetten. Die politiek in de Kamers is maar bijzaak, het gaat om het leven op straat. Dat deed Marijnissen ook al, maar het moet misschien nog veel harder."

Meer dan de onderklasse

"Het vervelende is dat Marijnissen zelf echt goed was", zegt Hessel Kuiken van SP-jongeren. "Maar het gaat met de zetels heel slecht. Dus wij denken dat er meer moet gebeuren dan alleen een andere lijsttrekker."
"Wij hebben als SP een reputatie dat wij opkomen voor de onderste klassen, maar wij komen op voor alle harde werkers", stelt Kuiken "Ook de middenklasse, maar die kunnen wij moeilijk bereiken. De boodschap moet beter worden overgebracht."
Er moet meer gebeuren dan alleen een andere lijsttrekker
Hessel Kuiken, SP-jongeren
Kritiekpunt bij verschillende tegenstanders was ook dat Marijnissen voor altijd 'de dochter van' bleef. Haar vader Jan Marijnissen was van 1994 tot 2010 Tweede Kamerlid en groeide uit tot icoon van de partij.
Later was hij als fractievoorzitter een van de bekendste politici in Nederland. "Maar ik denk niet dat Lilian daar het slachtoffer van is geworden", zegt Kuiken. "Ik ben van een generatie die geboren en getogen is met Roemer en ik houd evengoed nog van deze partij. Dus daar zal het niet aan liggen."

Tandje erbij

Hanneke Goede denkt ook dat er een tandje bij moet. "We moeten zorgen dat ons verhaal weer aanslaat. Dat onderbuikgevoel bij stemmers weghalen en laten zien dat we een goede partij zijn met goede standpunten."
Over de naam van een opvolger zijn de politici allemaal nog voorzichtig. "Maar daar hoeven ze mij niet voor te bellen", zegt Goede. "Ik zit voorlopig nog prima in Fryslân."