Praten over de Tocht der Tochten die maar niet wil komen: "Er is altijd hoop"

De ledenvergadering in Leeuwarden
De ledenvergadering in Leeuwarden © Omrop Fryslân
De Elfstedentochtvereniging had zaterdag de jaarlijkse ledenvergadering. Er kwamen zo'n 500 leden naar Leeuwarden. De grote vraag die iedereen bezighield: 'Wanneer komt hij weer?'
De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden roept ieder jaar de leden weer bij elkaar. Zij vergaderen over de financiën of andere formaliteiten. Zaterdag werden er twee nieuwe leden aangesteld in het bestuur en werd voorzitter Wiebe Wieling opnieuw gekozen.
Wieling zit al bijna twintig jaar in het bestuur, maar heeft de Tocht dus nooit als bestuurslid meegemaakt. De laatste was op 4 januari 1997. "Je ziet dat het steeds meer leeft en dat mensen nu echt hopen dat hij komt", zegt Wieling.
Ledenvergadering Koninklijke Vereniging de Friesche Elfsteden
Ook al wordt de Elfstedentocht niet gereden, de vereniging wil de 30.000 leden bijpraten. Dit jaar stond de zogenaamde 'flow control' op het programma. Dat betekent de doorstroom van de Tocht zelf.
"Al die schaatsers die mee willen doen, moeten wel veilig van A naar B kunnen", zegt Wieling. "Wij willen met een chip werken zodat je schaatsers kunt blijven volgen. Je moet bijvoorbeeld denken aan een track & trace-idee."
Wiebe Wieling
Wiebe Wieling © Omrop Fryslân
De bezoekers van de bijeenkomst vinden het fijn om er weer te zijn. Maar zij zijn maar met één vraag bezig. "Ik denk wel dat hij komt", zegt een man die samen met zijn vrouw naar Leeuwarden is gekomen. "Er is altijd hoop."
Andere leden zien het wat somberder in. "Het is al zo lang geleden hè?", zegt een club van vier vrouwen die in de hal praten over de Tocht. "Die teleurstelling is ieder jaar weer groot, dus ik verwacht er niet te veel van."

Meegaan met de tijd

De wereld is veranderd sinds de laatste keer dat de Tocht is verreden. "Je hebt nu bijvoorbeeld ook sociale media. Eerst moesten we op de hoogte worden gehouden door de rayonhoofden, maar nu kun je alles bijna volgen. Dat verandert allemaal en daarom zijn we ieder jaar druk om mee te gaan met de tijd."
Evert van Benthem
Evert van Benthem © Omrop Fryslân
Op de ledenvergadering sprak tweevoudig winnaar (1985 en 1986) Evert van Benthem de groep toe. De schaatser woont sinds het begin van de eeuw in Canada, maar kwam speciaal voor de bijeenkomst terug.
In Canada kan hij anoniem over straat, maar in Leeuwarden is hij druk bezig met het zetten van handtekeningen. "Dit is wel weer even wennen", zegt Van Benthem, terwijl hij de schaatsen van een man signeert. "Maar ook wel weer leuk. Het haalt al die verhalen over die tocht weer naar boven. Dat is zo mooi."

Hekken op de Afsluitdijk

Voor de vereniging liggen er nog wel opgaven, want er wordt een enorme toestroom van bezoekers verwacht als de Tocht er wel komt. "Maar in 1997 waren er ook al 1,5 miljoen mensen", relativeert Wieling.
"Daarnaast hebben we natuurlijk alle scenario's wel uitgetekend. Als het echt te druk wordt, gaan de wegen op slot en rijden de treinen niet meer. Dan maar een hek op de Afsluitdijk, het moet wel veilig blijven."