Nieuwe tentoonstelling belicht de verschillende kanten van Mata Hari: danseres, spion én moeder

Tentoonstelling over Mata Hari
Tentoonstelling over Mata Hari © Erik en Petra Hesmerg
Het Fries Museum heeft een nieuwe tentoonstelling over Mata Hari. De wereldberoemde danseres en spion van Leeuwarder afkomst had in 2017 ook al een tentoonstelling in het museum, maar toen ging het vooral over haar rol in de oorlog.
Een haarlokje van het zoontje van Mata Hari is een van de dingen die te zien zijn. Het jongetje overleed toen hij 2,5 jaar oud was. "Hij is waarschijnlijk bij een medische behandeling vergiftigd door kwik en hierbij om het leven gekomen", vertelt conservator Marre Sloots.
"Dat was een heel tragisch moment in het leven van Mata Hari en haar man. Ze hebben vanuit het kistje een pluk haar afgeknipt." Nu liggen de haartjes in het Fries Museum met een kaartje waar 'sterfdag 1899' op staat.
Wie is de persoon Mata Hari?
De nieuwe tentoonstelling is heel anders dan die van 2017. "We hebben het toen heel groot aangepakt, want het was precies 100 jaar na haar dood", legt Sloots uit. "Die tentoonstelling was maar enkele maanden, deze zal een paar jaar te zien zijn. We willen mensen langer de kans geven om de topstukken van de Mata Hari-collectie te zien."
Ook anders is de insteek. De tentoonstelling heet 'De libbens fan Mata Hari en legt de focus op de persoon achter Mata Hari. "Ze was niet alleen een artiest, maar ook moeder en getrouwde vrouw. Het geeft zo een mooi beeld van hoe haar leven is verlopen."
Mata Hari
Mata Hari © Kolleksje Tresoar
Uiteindelijk groeit Margaretha Geertruida Zelle, de echte naam van Mata Hari, uit tot succesvol exotisch danseres die de theaters van Europa verlaat. Ze houdt er in de Eerste Wereldoorlog verschillende affaires met officieren op na. Frankrijk denkt dat ze een spion is voor Duitsland en in 1917 sterft Mata Hari voor een Frans vuurpeleton.
In de tentoonstelling staat een kaptafel met hierop een make-updoosje en een spiegel. "Dit heeft ze laten liggen in een theater in Rotterdam. Hier noemde ze zich voor het eerst Mata Hari", vertelt Sloots..
De tentoonstelling is drie jaar te zien en is in deze periode onderdeel van de vaste exposities van het Fries Museum in Leeuwarden.