Lanekaatsen en bruine vlootschippers vanaf nu op de landelijke lijst voor immaterieel erfgoed

lanenkaatsen
Het jubilieumboek © Omrop Fryslân
Fryslân heeft er tweemaal een immaterieel erfgoed bij. Het Lanekaatsen en het beroep van schipper op de bruine vloot zijn namelijk opgenomen in het inventaris Nederlands Erfgoed. Dit betekent dat ze vanaf nu onder landelijke bescherming staan.
De inventaris bevat inmiddels bijna 220 ambachten, evenementen en traditionele gebruiken.
Het Lanekeatsen is een typisch Harlings evenement dat al jaren in juni plaatsvindt. In de straat De Lanen worden wedstrijden georganiseerd waaraan iedereen kan meedoen. Prof of niet, het Lanekaatsen is bedoeld voor elke liefhebber.
Brunefloatskippers en lanenkeatsen erfguod
Het Lanekaatscomité is blij met de status, vertelt voorzitter Hilko Mulder: "Het is cultuur, het is traditie. Daar zijn we heel trots op, als comité en als Harlingen. Het is een lang traject geweest."

Jubileumboek

De immaterieel erfgoed-status komt op een perfect moment, aangezien de kaatspartij volgend jaar een jubileum viert. Al 75 jaar wordt er dan in de Harlingse binnenstad gekaatst. Er is veel bijzondere geschiedenis om over te vertellen en die is nu allemaal gebundeld in een boek.
Niels Outhuijse is één van de makers van de bundel. Maandenlang werkte hij eraan om alles over het Lanekaatsen vast te leggen. Naast dat er veel foto's in het boek staan, zijn er ook filmpjes in te vinden. Lezers kunnen deze bekijken via bijgevoegde QR-codes.
harns lanekeatsen
Lanekeatsen yn Harns © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Mulder hoopt dat de nieuw verkregen status een positief effect heeft op de populariteit van het kaatsen, zeker omdat de kaatssport wat onder druk staat en verlegen is om nieuwe, jonge leden. "We moeten elk jaar kijken naar waar we onszelf kunnen verbeteren en waar we om moeten denken om deze traditie in stand te houden."