Oproep journalistenvakbond: "Houd bijeenkomst over persvrijheid op Ameland"

Alde bylden fan Sunneklaas
Oude beelden van Sunneklaas © Omrop Fryslân
De gemeente Ameland zou een bijeenkomst moeten organiseren over persvrijheid en het belang van vrije media. Dat voorstel doet de journalistenvakbond NVJ, naar aanleiding van het incident met de cameraploeg van omroep PowNed eerder deze week.
Een cameraploeg van PowNed kwam naar het Sunneklaasfeest op Ameland. Dat resulteerde in geweld, achtervolgingen en aangiftes. De opschudding die ontstond roept al dagen een hoop reacties op. Ook over het politie-optreden en het feest zelf.
"Wij zijn er erg van geschrokken", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. "Tradities zijn mooi binnen kleine gemeenschappen, dat moet ook kunnen. Maar dat betekent niet dat je jezelf buiten de wet kunt plaatsen."

Persvrijheid

Het is in principe altijd toegestaan om te filmen en te fotograferen op straat en in openbare ruimtes. "Zoals ik het weet is Ameland een gemeente zoals elke in Nederland. Overal waar journalisten niet in een tent of huis zijn, mogen ze cameraopnames maken."
Alde bylden fan Sunneklaas op It Amelân
Oude beelden van Sunneklaas op Ameland © Omrop Fryslân
Voor aanvang van het Sunneklaasfeest was al duidelijk dat veel eilanders niet zaten te wachten op de cameraploeg. Maar dat mag volgens Bruning nooit een reden zijn om journalisten de toegang te ontzeggen.

"Onverantwoorde situatie"

"Natuurlijk wil je een feest niet verstoren, maar je wilt ook dat er verslag van kan worden gedaan. Het kan niet zo zijn dat je journalisten gedurende twee dagen niet meer op het eiland toelaat. Ook nog eens met een hele agressieve en gevaarlijk maatregelen van bewoners. Hier was echt sprake van een onverantwoorde situatie."
De afgelopen tijd is de pers steeds meer een doelwit geworden, volgens Bruning. "Ze worden steeds agressiever bejegend. Het werken wordt steeds moeilijker. Dat is ook waarom wij hier ook extra op aanslaan."

"Bal bij de burgemeester"

Het zou volgens de journalistenvakbond goed zijn om eens op het eiland met elkaar in discussie te gaan. "Vooral omdat het hier zo mis is gegaan. Ik denk dat de bal bij de burgemeester ligt. We komen graag naar het eiland om met het publiek in discussie te gaan."
De gemeente Ameland geeft geen commentaar zolang het politieonderzoek nog loopt. Er zijn intussen meerdere aangiftes gedaan naar aanleiding van het incident tussen een aantal bewoners van Ameland en de cameraploeg van PowNed. De recherche voert het onderzoek uit, omdat het volgens de politie een "heftig incident" is geweest, dat "zorgvuldig en op de juiste manier" moet worden onderzocht.