Kort Kamerlidmaatschap deert De Jong niet: "In de geschiedenis waren er veel voorbijgangers"

cv fan Romke de Jong
cv van Romke de Jong © Omrop Fryslân
Romke de Jong zit nog geen drie jaar in de Tweede Kamer of hij verlaat Den Haag alweer. "Kamerlid moet je met 100 procent overtuiging zijn, daar moet je alles voor geven. Daarin heb ik nu een andere keuze gemaakt."
De politicus van D66 kwam na de vorige verkiezingen in de Kamer. Sinds het kabinet afgelopen zomer viel, heeft De Jong nagedacht over de vraag of hij opnieuw de Kamer in zou willen. Het antwoord was 'nee'.

Keuze voor het gezin

"Het ambt is prachtig en eervol. Ja kan echt wat betekenen, maar met jonge kinderen wordt het wel anders. Je wol ook wel eens thuis zijn, en niet alleen in het weekend. Ik mis een stukje Fryslân, ik mis mijn gezin. Want je zit toch alleen in Den Haag."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Romke de Jong.
De Jong heeft nu gekozen voor 'een rol thuis'. "Het is ook belangrijk om een keer op een ouderavond te zijn, een keer op school te zijn. Op het schoolplein te staan en langs de lijn op zaterdag."

Voorbijganger

En zo blijft de termijn van De Jong beperkt tot ongeveer duizend dagen in de Kamer. Je zou kunnen stellen dat de D66'er een voorbijganger was in Den Haag. Die betiteling deert hem niet.
"Het was een fantastisch mooie periode en als je kijkt naar 200 jaar Tweede Kamer, dan zijn veel mensen voorbijganger."
Romke de Jong vindt het niet erg om voorbijganger te zijn
Er wordt wel eens gezegd dat het een jaar duurt voordat je iets kan bereiken als Kamerlid. De Jong is het daar niet mee eens. "Je zet toch veel zaken in gang, dat gaat niet zo snel als in het bedrijfsleven, daar ben ik nu ook achter, maar dat zijn zaken die de nieuwe Tweede Kamer ook oppakt."

Slecht resultaat D66

Bij de Tweede Kamerverkiezingen verloor De Jongs partij D66 vijftien zetels. "Wij zijn er niet in geslaagd de punten waar wij voor staan goed voor het voetlicht te brengen."
Volgens De Jong is het niet zo dat de partij in het kabinet Rutte IV niets heeft bereikt. "Als je ziet wat voor enorme pakketten er zijn gekomen om de koopkracht te steunen, dan is er heel veel gebeurd. Dat hebben we schijnbaar niet genoeg voor het voetlicht gebracht."
Romke de Jong over de teloorgang van zijn partij
Met het vertrek van De Jong verdwijnt er ook een voorvechter van de Friese taal uit de Kamer. De Jong was de initiatiefnemer achter het 'Fryslân-debat', een debat over het nieuw op te stellen Bestjoersakkoart Fryske Taal en Kultuer (BFTK).
"Daar zijn toen heel veel vragen over gesteld. Zoveel dat het ministerie nu zegt: we moeten er nog eens goed naar kijken en dan pas kunnen we de volgende stap zetten'. Dat stemt mij heel hoopvol."
Ik vind het mooi dat Max Aardema en Aant-Jelle Soepboer in de Kamer komen, dat zijn echte Friezen.
Romke de Jong
De Jong is niet bang dat er minder goed voor de belangen van het Fries opgekomen wordt, nu hij Den Haag verlaat. "Ik vind het mooi dat Max Aardema en Aant-Jelle Soepboer in de Kamer komen, dat zijn echte Friezen. Ik ben ervan overtuigd dat zij er ook goed voor gaan."
Romke de Jong over het Fries in de Tweede Kamer
"Ik heb met elk Fries Kamerlid contact, maar het gaan niet alleen om de Friezen", stelt De Jong. "Er hebben ook anderen meegedaan aan het gesprek, omdat zij ook inzien dat het belangrijk is voor Fryslân. Mooi dat zij zich daarvoor inspannen."

Ridder

Bij zijn afscheid kreeg De Jong een lintje. "Dat vond ik buitengewoon eervol. Ik ben best 'oranjegezind'. Dat is niet het standpunt van mijn partij, maar je mag best een beetje afwijken."
De Jong gaat dus als ridder weg uit de politiek. Maar hoe 'weg' is 'weg'? Zien we hem dan nooit weer terug in de politiek? "Ik heb nu regionaal en landelijk dertien jaar in de politiek gezeten. Het is goed om een beetje afstand te nemen, maar ik sluit niet uit dat het weer eens begint te kriebelen. Maar voor nu hoop ik wat meer in Fryslân te zijn dan afgelopen jaar."
De cartoon van Gerco van Beek
De cartoon fan Gerco van Beek © Omrop Fryslân