liveblog | 8 december 2023

112-nieuws 8 december: Wapen gevonden in gevangenis | Zoektocht naar inbrekers in Garyp

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 8 december 2023, 20:40 uur
20:40

Zoektocht naar twee inbrekers in Garyp

De politie is op zoek naar twee personen die vrijdagavond zouden hebben ingebroken in een woning aan de Easterein in Garyp. Via Burgernet werd opgeroepen uit te kijken naar twee mensen in donkere kledij. Of er iets is meegenomen uit de woning, is niet bekend. De politie doet onderzoek.
17:10

Gevangenisdirecteur: Wapen lag in vuilnisbak

De finzenis yn Ljouwert
De finzenis yn Ljouwert © ANP
De schietpen die gevonden is in de gevangenis van Leeuwarden lag in een afvalbak. Dat zegt gevangenisdirecteur Gino Tibboel. Een schietpen is een vuurwapen waar je één keer mee kunt schieten.
De bewaker die de pen vond, dacht eerst dat het een echte pen was, maar pakte hem toch uit de afvalbak. Toen viel op dat hij wel heel zwaar was, zeht Tibboel.
"Hij was echt goed gemaakt, en zag eruit als een gewone pen. Het leek alsof je er mee kon schrijven, maar als je goed keek zag je een veertje zitten waarmee je kon vuren."
Een kogel is niet gevonden, ook al hebben specialisten daar wel naar gezocht. "De hele afdeling is over de kop gegooid, er is een dag lang gezocht, maar we hebben niets gevonden. Daarmee was de actie afgerond."
Niet de hele gevangenis is doorzocht, zegt Tibboel. "Dan hadden we anderhalve week moeten zoeken. Het is een afweging tussen orde en rust aan de ene kant, en veiligheid aan de andere kant."
Het is nog niet duidelijk hoe het wapen de gevangenis in kon komen, zegt de directeur. "Dat gaan we nu onderzoeken, maar de kans bestaat dat we er nooit achter komen. Degene die hem had zal wel niet bij mij aankloppen om dat te bekennen."
16:12

A7 dicht tussen Joure en Sneek om werk in tunnel

De tunnel bij Joure
De tunnel bij Joure © ANP
De A7 tussen Joure en Sneek gaat vanavond dicht in verband met werk aan de Prinses Margriettunnel bij Uitwellingerga. Verkeer in de richting van Sneek moet omrijden. Verkeer van Sneek naar Joure kan wel door de tunnel.
De afsluiting is nodig om extra gewicht in de tunnel te plaatsen. Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat gaat het om 420 ton.
Het werk wordt verdeeld over twee nachten. In de nacht van zaterdag op zondag is de weg tussen Joure en Sneek opnieuw dicht. Beide nachten wordt de tunnel om 19:00 uur afgesloten, en om 05:00 uur kunnen de eerste auto's er weer door.
Verkeer wordt omgeleid over de brug bij Uitwellingerga. Die was deze hele week afgesloten voor het verkeer, in verband met een reparatie, maar Rijkswaterstaat meldt dat die reparatie nu klaar is.
15:24

Schietpen zonder munitie gevonden in gevangenis van Leeuwarden

Finzenis Ljouwert Marwei
De Marwei in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Aise van Beets
Eén van de vleugels van de gevangenis van Leeuwarden is deze week doorzocht nadat er een schietpen was gevonden. In dit wapen zat geen munitie.
Een specialistisch team van justitie, de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB), doorzocht alle cellen en gemeenschappelijke ruimten, in samenwerking met personeel van de gevangenis.
Volgens gevangenisdirecteur Gino Tibboel zorgde de vondst van het wapen voor flink wat opschudding en schrik onder de medewerkers.
"Vandaar dat we besloten hebben om de betreffende afdeling binnenstebuiten te laten keren om te kijken of er munitie of andere gevaarlijke spullen aanwezig zouden zijn. Dit was gelukkig niet het geval. Omdat een schietpen valt onder de wapenwet hebben we ook de politie geïnformeerd over deze vondst."
15:00

Aanvaring tussen vrachtschip en catamaran

Er is vrijdagmiddag een aanvaring geweest tussen een vrachtschip en een catamaran in Heerenveen. Volgens Jan Kees Toxopeus van de brandweer Fryslân is er niemand gewond geraakt.
De catamaran raakte zwaar beschadigd, maar is tot nu toe niet gezonken. Het vrachtschip lijkt geen schade op te hebben gelopen. Wat de oorzaak van de aanvaring is, is niet bekend.
De brandweer bij de catamaran
De brandweer bij de catamaran © ProNews
14:44

Man uit Blauwhuis vermist

De politie zoekt een 79-jarige man die sinds afgelopen nacht vermist is vanuit een tehuis in Blauwhuis.
Het gaat om een dementerende man. Hij heeft een witte huidskleur, is ongeveer 1 meter 85 lang en heeft een mager postuur. De man heeft vaak een pet op en draagt een bril. Hij draagt donkerblauwe kleren.
Er is een Burgernetmelding verspreid waarin mensen worden opgeroepen om naar hem uit te kijken. De man is mogelijk in de richting van Oudega/Heeg gegaan, maar het is ook een optie dat hij zich richting Bolsward heeft verplaatst.
Meer informatie is te vinden op de website van de politie.