Staatssecretaris baalt van opstelling NAM in gaswinplannen op het Wad

Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw
Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw © ANP
Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief baalt van de opstelling van de NAM. Dat mijnbouwbedrijf is naar de Raad van State gestapt om aan te dringen op een besluit over de plannen voor gaswinning bij Ternaard.
Vijlbrief vindt dat de NAM op deze manier niet goed rekening houdt met de omgeving en het draagvlak in Ternaard en omstreken.
De NAM hoopt het Rijk echter vlug zover te krijgen dat er een besluit komt over de gaswinning onder het Wad.
Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof moet eerst bepalen of gaswinning niet te veel schade oplevert voor de Waddennatuur, maar dat duurt nu al enige tijd. Daarom heeft het bedrijf in oktober bij de Raad van State aan de bel getrokken.
Het Wad tussen Ternaard en Ameland
Het Wad tussen Ternaard en Ameland © Omrop Fryslân, Remco de Vries
In antwoord op vragen van Tjeerd de Groot en Faissal Boulakjar (beiden van D66) schrijft Vijlbrief dat hij het eens is met hun standpunt dat de NAM door naar de Raad van State te stappen een 'gebrek aan omgevingssensibiliteit' laat zien.
Op deze manier wordt er niet goed omgegaan met het lokale draagvlak, vinden de kabinetsleden. "Wij betreuren het dat de NAM zich genoodzaakt voelt om deze stap te zetten", schrijven zowel Vijlbrief als Van der Wal in een brief.
Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof
Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof © ANP
Beiden willen echter niet vooruitlopen op een besluit over de gaswinning. Van der Wal moet voor februari wel inhoudelijk reageren op de kritiek van UNESCO op de gaswinningsplannen. De werelderfgoedorganisatie heeft gezegd dat het Wad zijn UNESCO-status wel eens kan verliezen als de gaswinning doorzet.
Van der Wal doet dat reageren met de twee andere landen aan het Wad: Duitsland en Denemarken. Er is voor Ternaard ook gekeken naar wat de verschillende economische activiteiten in het Wad bij elkaar opgeteld betekenen voor de natuur.
De zomerpolder van 't Skoar bij Ternaard
De zomerpolder van 't Skoar bij Ternaard © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Er is ook nieuwe informatie over de gevolgen van gaswinning. Uit onderzoek van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) bleek onlangs dat de bodem waarschijnlijk verandert door de huidige gaswinning bij Ameland.
Mede daarom moet een vergunning voor gaswinning bij Ternaard geweigerd worden, zo schrijft de Waddenvereniging in nieuwe brief aan het Rijk.