Frederike Kleefstra wil "mensen met een goed gevoel de kerst in laten gaan"

Frederike Kleefstra Noardewyn 1 op 1
Frederike Kleefstra © Omrop Fryslân
Frederike Kleefsta is bekend van haar Friese klassieker Grutte grize fûgel die vaak op uitvaarten wordt gedraaid. Omdat ze voelt wat ze zingt, schenkt het lied rouwenden troost. Verbinding met mensen, daar draait het bij haar om in haar muziek en in haar werk.
Frederikes bekende Grutte grize fûgel werd in de jaren '90 uitgebracht. Daarna is de muziek niet uit haar leven verdwenen. Toch is ze nooit professioneel artiest geworden, in tegenstelling tot Inez Timmer met wie ze samenwerkte.
De overstap naar de Kleinkunstacademie heeft ze wel eens overwogen, maar ze heeft er uiteindelijk nooit voor gekozen. Achteraf gezien vond ze zichzelf misschien toen niet goed genoeg, vertelt ze.
Ik kan veel kwijt in de muziek.
Frederike Kleefstra over de twee werelden waarin ze zit: de muziek en het werk
Spijt heeft ze er niet van. Immers, ze kon de muziek altijd naast haar eigen werk doen en dat had ook zo zijn voordelen. Ze zat in twee werelden. "Ik heb een tijd lang thuis meegewerkt in het bedrijf en had ook de muziek waar ik veel in kwijt kon."
De laatste tijd is ze werkzaam in het onderwijs. Vaste prik is een programma met kerstliederen waar ze nu al voor het vijfde jaar aan meewerkt.
Frederike Kleefstra (1960, Terherne) woont in Ferwert en is docent in het mbo-onderwijs. Daarnaast zingt ze ballades en luisterliedjes in het Fries.
Haar Grutte grize fûgel is een van de meest favoriete liederen in Fryslân. Samen met Inez Timmer behaalde ze in 1991 de finale van het festival Liet mei Wy geane ús eigen paad. Later zong ze bij de folkrockgroep Om de Noord, werkte ze mee aan een cd van Bennie Huisman en bracht ze een single uit met Sânman en Sikke.
In haar jeugd in Terherne ervoer Frederike wat vrijheid is. Ze was veel buiten en had - en heeft nu nog - graag de ruimte om zich heen. Ze houdt van dieren en wordt ook blij van contact met mensen. "Dat kan via de muziek en ook op andere manieren."
Frederike Kleefstra op har earste cd
Frederike Kleefstra op haar eerste cd © Frederike Kleefstra
Verbinding zoeken in haar werk en in de muziek is de rode draad in haar leven. Als je een lied goed wilt overbrengen, moet je voelen waar het over gaat. "Een tekst zingen zonder dat je het voelt, werkt voor mij niet."
Dat gaat met name op voor haar eigen liedjesprogramma's samen met haar vaste pianiste Corinne Staal. In de dertig jaar dat ze elkaar kennen, hebben ze samen veel muzikale uitstapjes gedaan.
Kijk hier naar het gesprek dat Willem de Vries heeft voor Noardewyn 1 op 1 met Frederike Kleefstra:
Frederike ontmoette Corinne toen ze het theaterprogramma Twa deed samen met Inez Timmer. Halverwege de repetities hield de pianist ermee op en moest er een andere komen. Dat was Corinne Staal.
Toen Inez besloot een musical in Amsterdam te gaan doen, is Frederike samen met Corinne doorgegaan met een Fries liedjesprogramma.

Friese taal

Voor haar eigen songs kiest ze dus voor de Friese taal. "Dat is zo gegroeid, maar het ligt eigenlijk ook wel voor de hand."
Toch blijft het niet bij alleen maar Fries. Ze zingt ook nummers in andere talen.
De Krystreizgers mei hielendal rjochts Frederike Kleefstra
De Krystreizgers, met helemaal rechts Frederike Kleefstra © Krystreizgers
Wie Frederike Kleefstra de komende tijd in actie wil zien, kan dat meemaken bij optredens van de Krystreizgers. Het ensemble brengt meerstemmige Christmas Carols en solozangstukken.
"We staan letterlijk dicht bij het publiek en maken ook een praatje, vertellen een verhaal of dragen een gedicht voor. We willen de mensen met een goed gevoel de kerstperiode in laten gaan."

Elke dag weer wat lichter

De Krystreizgers zijn te zien op onder andere 10 december in Dronryp, op 15 december in Warns en op 24 december in Jorwert.
Last van het donkere weer in deze dagen voor Kerst heeft Frederike niet. "Ik zeg altijd maar: 21 december is de kortste dag en daarna wordt het iedere dag weer wat lichter."

Muziek uitgekozen door Frederike Kleefstra

Artiest Titel
Common Linnets Love goes on
Michael Bublé For once in my life
The Real Thing You to me are everything
The King's Singers: Billy Joel arr. Bob Chilcott And so it goes
Mozart Requiem yn D mineur, Lacrimosa