Thialf mag z'n zonnepanelen na 3,5 jaar gesteggel eindelijk aanzetten

De zonnepanelen op ijsstadion Thialf
De zonnepanelen op ijsstadion Thialf © ANP
De zonnepanelen op het dak van ijsstadion Thialf in Heerenveen staan na 3,5 jaar weer aan. Woensdag kreeg de directie de laatste certificaten binnen. Daarmee voldoet de installatie nu aan alle voorwaarden.
"De installatie voldoet nu aan de laatste normen", zegt directeur Minne Dolstra trots.
"We zijn met ons zonnepark nu 'state of the art' om het zo maar te zeggen. En dat moet ook wel, want anders ging de verzekeraar niet akkoord. En met een verzekerde waarde van 130 miljoen euro konden we het risico niet nemen om ze onverzekerd aan te zetten."

5.000 zonnepanelen

In de zomer van 2020 werden de bijna 5.000 zonnepanelen van Thialf uitgezet. De verzekeraar wilde het stadion niet meer verzekeren, omdat de combinatie van zonnepanelen en de dakisolatie brandgevaarlijk zou zijn.
In de jaren daarna volgde een ware soap. "Om gek van te worden", zei Dolstra vorig jaar nog.
Eerst moesten de panelen op andere wijze worden neergelegd om het gevaar bij brand kleiner te maken. Daarna voldeden de kabels niet meer aan de eisen en waren er nog problemen met de beugeltjes waarmee de panelen aan het dak waren vastgemaakt.

Energiehub

Om de zonnepanelen optimaal te gebruiken, wordt Thialf ook aangesloten op een energiehub. De eerste van twee grote batterijen is daarvoor al geplaatst. Het is de bedoeling dat de hub na het EK afstanden begin januari wordt aangezet.
De zon komt weer op boven Thialf, zullen we maar zeggen.
Directeur Minne Dolstra van Thialf
"Het heeft natuurlijk ontzettend lang geduurd, maar ik heb er altijd wel vertrouwen in gehad. Het was soms frustrerend, maar ik heb nooit gedacht dat ze niet meer aangingen", besluit Dolstra. "De zon komt weer op boven Thialf, zullen we maar zeggen."