liveblog | 7 december 2023

112-nieuws 7 december: Glibberwegen in Fryslân, KNMI waarschuwt voor gladheid

In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Fryslân. Hier vind je een overzicht van onder andere ongelukken, branden en verkeersinformatie in onze provincie.

Laatst bijgewerkt: 7 december 2023, 22:48 uur
22:48

Gladheid

Het KNMI geeft opnieuw code geel af om te waarschuwen voor gladheid. Bovendien kan er hier en daar sneeuw vallen, plaatselijk 1 tot 3 centimeber.
De waarschuwing van het KNMI geldt voorlopig nog tot morgen 10.00 uur.
17:25

Brand in opvanglocatie Oekraïners in Sneek

De brânwacht by it hotel yn Snits
De brandweer bij het hotel in Sneek © AS Media
Er is brand ontstaan in het voormalige Amicitiahotel in Sneek. Het gebouw wordt op dit moment gebruikt als opvanglocatie voor Oekraïners
De brand zou in de 'technische ruimte' van het gebouw zitten. De brandweer heeft opgeschaald naar 'middelband'. De bewoners van het pand worden in het restaurant van de opvanglocatie opgevangen.
De eerste blusploeg heeft geen vuur gevonden, maar er is wel rookontwikkeling in de gang, meldt de brandweer. Om de oorzaak van de rookontwikkeling te achterhalen, wordt de technische ruimte geventileerd.
15:39

Geen sprinters

Door een storing op het spoor rijden er momenteel geen sprinters tussen Akkrum en Leeuwarden. Dat meldt de NS. Die zegt erbij dat de verstoring naar verwachting tot 17.30 uur duurt.
15:24

Jongens moeten vuurwerk zelf opruimen

Drie jongens van 16 uit Drachten hebben zelf de resten van het vuurwerk moeten opruimen, dat ze net daarvoor hadden afgestoken. De politie kon de jongens in het centrum van Drachten achterhalen op aanwijzing van getuigen.
In plaats van dat ze een boete van 250 euro per persoon kregen, heeft de politie ze zelf een stoffer en blik laten kopen. Daarmee moesten ze de troep zelf opruimen. Ze kregen ook een officiële waarschuwing. Als ze weer worden betrapt, krijgen ze wel een boete.
15:14

Brand Sint Annaparochie snel onder controle

De brandweer had donderdagmiddag een brand in een woning aan de Dordtse Straat in Sint Annaparochie al snel onder controle. Er werd uit voorzorg opgeschaald naar 'middelbrand' omdat de brand in een complex met meerdere woningen zat, maar de inzet van een tweede brandweerauto bleek niet nodig.
De brand in Sint Annaparochie
De brand in Sint Annaparochie © AS Media
14:00

Taakstraf voor Leeuwarder die smaadposter verspreidde

Een 26-jarige Leeuwarder is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van 50 uur. De Leeuwarder had posters opgehangen met de foto van een man: "Deze pedofiel is betrapt op een kinderpornosite, heeft meerdere pogingen gedaan om af te spreken met jonge kinderen", zette hij erbij. Ook het adres van de man stond op de poster vermeld.
De gevolgen voor het slachtoffer waren groot: de ramen van zijn huis werden drie keer ingegooid, waarna de man zijn toevlucht zocht in een hotel.
De verdachte had zijn informatie van Facebook gehaald. De rechter vond dat geen betrouwbare bron en legde de Leeuwarder een werkstraf op.