Actie voor het behoud van rondvaartboot Simmerwille: "Hij hoort in Joure"

Danny Bosma voor de Simmerwille
Danny Bosma voor de Simmerwille © Omrop Fryslân
Inwoners van Joure komen in actie voor rondvaartboot Simmerwille. De boot staat in de verkoop, maar enkele Jousters willen het voor de 'flecke' behouden. Zij roepen op om met de denken over de toekomst van de bekende boot.
De Simmerwille ligt rustig te dobberen op zijn ligplaats in Joure. Het afgelopen jaar is het schip niet in gebruik geweest. Jannie Brouwer was het gezicht van de Simmerwille en hield het bedrijf de laatste dertig jaar draaiende, maar in november overleed ze.
Danny Bosma wil rondvaartboot Simmerwille behouden, het is een begrip in Joure
De boot werd veel gebruikt door Jousters, bijvoorbeeld voor huwelijken, jubilea, verjaardagen en bedrijfsfeesten. Dat moet zo blijven, vindt Danny Bosma. "Hij hoort eigenlijk in Joure. Het is zo'n mooi schip, hij is meer dan honderd jaar oud. Als het schip hier straks weggaat, denk ik wel dat we hem zullen missen."
De boot heeft al een lange geschiedenis: het werd in 1916 gebouwd om met vaten lijnolie te varen. Door de komst van de vrachtwagen kwam de boot aan de kant te liggen. Het werd omgebouwd tot motorjacht en in 1930 werd het Leger des Heils eigenaar.
Na zijn werk als evangelisatieschip kwam het in handen van verschillende particulieren. In 1968 kocht Piet Brouwer de rondvaartboot over. De klassieke salonboot voer sinds die tijd onder de naam P. Brouwer en het werd een begrip in Joure.
Bosma zette een oproep op Facebook om mee te denken over de toekomst van het schip. "We hebben al heel veel reacties gekregen, vooral van ondernemers. De één wil zich in de horeca gebruiken, de ander wil zichzelf hebben. Er zijn zelfs mensen die er op willen wonen."
De Simmerwille
De Simmerwille © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Makelaar Fikkers heeft het schip nu in de verkoop. Het bedrijf geeft aan dat de familie de voorkeur geeft aan kopers die het schip in Joure willen houden en willen doorgaan met de rondvaarten. Volgens de makelaar is er al uit meerdere hoeken belangstelling voor.

Meerdere acties

Danny Bosma is niet de enige die actie onderneemt: "Er is nog een groep die ermee bezig is. Daar hebben we straks een bijeenkomst mee en dan zien we wat eruit komt." Die bijeenkomst moet niet te lang meer duren, vindt Bosma. "Als je een liefhebber hebt die een goede prijs biedt, is hij weg. Er moet wel actie komen."