Nieuwe Friese Kamerleden geïnstalleerd: "Eerst maar even inkomen"

Max Aardema fan de PVV leit de eed ôf
Max Aardema van de PVV legt de eed af © ANP Foto
Vier Friezen zijn woensdag geïnstalleerd als Kamerleden in de nieuwe Tweede Kamer. Het gaat om Max Aardema van de PVV, Aant Jelle Soepboer van NSC, Aukje de Vries van de VVD en Habtamu van GroenLinks-PvdA. Allen legden ze de eed in het Fries af: "Dat ferklearje en ûnthjit ik."
Het bruist in de Tweede Kamer. Alle Kamerleden beginnen de dag met een lunch, waar de familie en vrienden ook welkom zijn. Maar dat betekent niet dat de politiek stilligt.
Als NSC'er Aant Jelle Soepboer van Nijewier naar boven toe gaat om zijn kamer te laten zien, wordt hij aangesproken door het Groninger Kamerlid Sandra Beckerman van de SP. Of hij koffie wilde drinken, dan kunnen ze overleggen over zaken in het Noorden.
Zo ging de eed van de nieuwe Kamerleden
Voor Soepboer en Max Aardema (PVV) is het de eerste dag in de Tweede Kamer. Ze vinden het mooi om te beginnen.
"We hebben eerst tijdelijk een vleugel op de achtste verdieping", zegt Soepboer. "In februari moeten we terug naar de zevende verdieping, dus er moet wel wat heen en weer verhuisd worden. Het is even behelpen."
"Het is nog wel een klusje om alle logistieke dingen te regelen", zegt Aardema die nog geen eigen werkkamer heeft. "Eerst maar even er inkomen. We zullen het rustig oppakken. We zetten goed door en dan komt dat vast wel goed.
Voorlopig is er nog geen nieuw kabinet, maar volgens Soepboer is er genoeg te doen de komende tijd. "Je kan wel voluit meedraaien in commissies en plenaire vergaderingen, je kunt vragen stellen. In principe is het wel echt, maar er zit wel een demissionair kabinet."
Nieuwe Friese Kamerleden geïnstalleerd: "Eerst maar even er inkomen"
Ook de demissionair staatssecretaris Aukje de Vries van de VVD gaat weer de Kamer in, net zoals zittend Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA. Ze hebben er zin in om aan de slag te gaan.
"Dan realiseer je weer dat het niet vanzelfsprekend is om Kamerlid te zijn", zegt De Hoop. "Je bent een van de 150 mensen die mee kunnen bepalen aan het beleid van Nederland. Het is heel bijzonder om die eed weer uit te spreken."
Voor De Vries voelt de installatie als Kamerlid "wat vreemd". Ze is op dit moment nog bezig als demissionair staatssecretaris en gaat onder andere over de toeslagenaffaire: "Je voert nog wel die debatten in de Kamer. Maar het is belangrijk dat mijn werk doorgaat, voor alle gedupeerde ouders en kinderen."
De vier Friezen komen uit de vier grootste partijen, die bij elkaar 106 van de 150 zetels hebben. Je zou kunnen stellen, dat er voor Fryslân dus veel geregeld kan worden.
"Daar had ik nog niet over nagedacht", zegt De Hoop. "Ik hoop dat we dan met elkaar veel voor elkaar kunnen krijgen. Het belang van Fryslân zullen wij ons goed voor inzetten."
Vier Friezen in de Tweede Kamer is misschien wat mager.
Aukje de Vries van de VVD
"Daar waar het kan zal ik zeker mijn oren spitsen als het over Fryslân gaat", zegt Aardema. "We moeten ons uiteraard inzetten voor het hele land. Maar als Fryslân aan bod komt, ben ik er zeker bij."
"Vier Friezen in de Tweede Kamer is misschien wat mager", zegt De Vries. "Maar ik denk dat wij ons met hart en ziel zullen inzetten voor Fryslân, de taal en de cultuur."
Soepboer noemt het zelfs een van de belangrijkste redenen waarom hij naar Den Haag is gegaan. "Jullie weten van mij dat de Friese taal mij aan het hart gaat en dat ik mij daar altijd voor in heb gezet. En dat zal ik ook zeker blijven doen."

Zes keer

De Friese eed was trouwens nog twee keer vaker te horen. Ook de 'Friezen om utens' Martine van der Velde van de PVV en Folkert Idsinga van NSC deden de eed in het Fries.