Sunneklaasfeest loopt uit de hand: conflict tussen Amelanders en journalisten PowNed

Fjoertoer Amelân
De vuurtoren van Ameland © ANP Foto
De politie doet onderzoek naar een confrontatie tussen bewoners van Ameland, en een cameraploeg van de omroep PowNed. De omroep was met een verslaggever, een cameraman en een beveiliger op het eiland om verslag te doen van het Sunneklaasfeest.
Rond 18.00 uur kreeg de politie een melding van een conflictsituatie op het eiland, waarbij meerdere mensen betrokken waren. Toen de politie ter plaatse was, zijn de groepen uit elkaar gehaald en zijn er gesprekken gehouden met betrokkenen van beide partijen.
De PowNed-medewerkers verklaren dat ze achtervolgd werden in hun auto en dat ze op een bepaald moment zijn aangereden. De politie heeft geprobeerd om hen nog diezelfde avond met een boot naar de vaste wal te brengen, maar het was te donker en de zee te ruw om te varen.

Beide partijen doen aangifte

Toen zijn de journalisten naar een hotel gebracht. De politie heeft dat hotel naar eigen zeggen extra in de gaten gehouden. Er zijn nog geen mensen aangehouden. Beide partijen hebben volgens de politie aangifte gedaan.
PowNed-voorzitter Dominique Weesie heeft beelden van het incident gedeeld op X:
De journalisten zijn weer veilig van het eiland af. De omroep zegt opnames van de gebeurtenissen woensdag om 18.00 uur online te zetten.
Weesie heeft dinsdagavond demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz om hulp gevraagd. Volgens hem ondernam de politie pas actie tegen de eilanders nadat hij had gebeld met de minister.
"Ons team werd klemgereden door een twintigtal hooligans met zwarte capuchons", vertelt Weesie. "Het ging al fout zodra we van de boot afkwamen, ons team had nog geen beeld gedraaid."
Toen de journalisten met de beschadigde auto bij de politie aankwamen, zeiden de agenten volgens Weesie "dat ze vast een boom hadden geschampt. Ze konden onze veiligheid niet garanderen en raadden ons aan het eiland te verlaten."

Gemeente betreurt gang van zaken

De gemeente Ameland is op de hoogte van het incident. In een statement laat de gemeente het volgende over het incident weten: "Dat betreuren wij zeer. We keuren uiteraard het gebruik van geweld af."
Een verdere toelichting wil burgemeester Leo Pieter Stoel niet geven. PowNed was eerder al bij hem voor een reportage over het Sunneklaasfeest.
De burgemeester zei toen al dat de verslaggevers niet welkom zouden zijn en dat de eilanders het niet op prijs zouden stellen als PowNed toch zou komen. "Het is een feest van en vóór eilanders. Oftewel, een feest dat Amelanders graag met elkaar vieren."

Persvrijheid

Het tegenhouden van journalisten is moeilijk te verenigen met de persvrijheid die in Nederland geldt. Filmen in de openbare ruimte mag niet worden verboden, zo zegt ook woordvoerder Anne Kok van de politie. Ook geweld tegen journalisten valt niet goed te praten, zo erkent ze. "Wij nemen dit dan ook hoog op".
Sunneklaas is een bijzondere en wat geheimzinnige traditie, die de Amelanders bij voorkeur voor zichzelf houden. Amelander mannen lopen vanaf vijf uur 's middag helemaal verkleed en met maskers op door de vier dorpen op het eiland. Jongvolk onder de 18 jaar en vrouwen moeten binnen blijven. Wiet dat niet doet, wordt met stokken naar binnen gejaagd.
Als de rondgang met de verkleden mannen voorbij is, wordt er feestgevierd in een van de 'open huizen' die daarvoor worden ingericht. Vrouwen doen er verstandig aan om in een van die huizen te wachten op het moment dat ze kunnen meedoen aan het feest.