Drukte bij Friese wisselkantoren door recordprijs van goud

Gerard Schuls fan Het Beleenhuis
Gerard Schuls van Het Beleenhuis © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Grote drukte bij goudwisselkantoren in Fryslân. De goudprijs bereikte maandag een recordhoogte. Veel mensen wachten niet af en wisselen hun sieraden in voor geld. Zoals bij het Beleenhuis in Leeuwarden.
Het liep vooral maandag storm. Op deze dag bereikte de goudprijs een record: één kilo goud kost 60.000 euro. Bij Het Beleenhuis kunnen mensen geld lenen met gouden sieraden als onderpand. Mensen kunnen nu meer geld krijgen voor hun ketting of oorbellen vanwege de hoge goudprijs.
De goudprijs bereikt een recordhoogte
Al merken ze hier al langer dat het druk is. "Vooral senioren", zo vertelt eigenaar Gerard Schuls. "Alles is duurder geworden, voor iedereen en ook voor deze groep. Ze kunnen dan bijvoorbeeld de energierekening niet betalen en durven uit schaamte niet hun kinderen te vragen om geld te lenen."
Tegelijkertijd is Schuls ook juwelier, maar de verkoop van sieraden loopt wat minder goed. De prijs varieert zo sterk dat ze zelfs geen prijskaartjes meer bij de sieraden plaatsen.
"We hebben kiloprijzen waarvoor we de sieraden inkopen en de ene keer is dat hoger dan de andere en dat berekenen we dan door aan de klanten."
En wat de goudprijs in de toekomst zal doen? "Ik heb geen glazen bol, maar ik denk wel dat hij hoog blijft."