Europese Commissie: geen verkoopverbod Friese pepernoten, eten is eigen verantwoordelijkheid

Ambachtlike Fryske pipernuten (út de supermerk)
Een verpakking ambachtelijke Friese pepernoten © Omrop Fryslân
Er is geen verkoopverbod voor Friese pepernoten en de regels rondom het stofje acrylamide zijn ook niet aangescherpt. Dat zegt woordvoerder Ingelise de Boer van de Europese Commissie.
"Er geldt een verplichting om te monitoren hoeveel van de stoffen er voorkomt in producten", legt De Boer uit. "Maar er is geen verkoopverbod."

NVWA handhaaft

De uitspraken van De Boer zijn opvallend, want de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaaft sinds kort actief op de aanwezigheid van te veel acrylamide in Friese pepernoten. Pepernotenproducent Modderman BV in Rotsterhaule heeft daarom de productie van de Friese pepernoten stopgezet.

Wat is acrylamide?

Acrylamide is een stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten heet worden gemaakt boven de 120°C, zoals bij frituren, roosteren en bakken. Bij het koken van eten ontstaat geen acrylamide.
Het komt niet alleen voor in Friese pepernoten, maar bijvoorbeeld ook in patat, chips, koffie, koek, (geroosterd) brood, koekjes en crackers. Bij Friese pepernoten is het percentage echter te hoog bevonden.
De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA concludeert uit onderzoek dat de inname van acrylamide via voedsel het risico op het ontwikkelen van kanker kan verhogen, al zijn proeven op mensen beperkt en niet helemaal sluitend.
De Boer geeft toe dat er wordt aangemoedigd om de hoeveelheid acrylamide in producten naar beneden te brengen, maar sinds 2018 zijn de regels niet aangescherpt, stelt ze.
"Acrylamide is aangetoond kankerverwekkend. Het zit bijvoorbeeld ook in gebakken aardappels en friet. Daarom is besloten om het niveau zo laag mogelijk te houden, maar de regels zijn niet strenger geworden."

Eigen verantwoordelijkheid

De Boer legt uit dat er niveaus zijn vastgesteld wat betreft de hoeveelheid acrylamide in een product. Als je onder een bepaald niveau blijft, is een product gezond voor mensen. Volgens De Boer is het wel mogelijk dat die niveaus ooit worden aangescherpt, maar nu is dat niet aan de orde.
Geen verkoopverbod, geen aangescherpte regels; mensen kunnen dus rustig weer Friese pepernoten eten? "Dat moet iedereen zelf weten", zegt De Boer. "Ik zou zelf liever kiezen voor iets anders. Maar het is ieders eigen verantwoordelijkheid."