Etzer in Amerika: "Ze verklaren me voor gek als ik op de fiets aankom"

Etzer Dijkstra mei syn trije bern yn Harrisburg Pennsylvania Feriene Steaten fan Amearika
Etzer Dijkstra mei syn trije bern © Etzer Dijkstra
"Ze verklaren me voor gek als ik op de racefiets aankom." Dat zegt Etzer Dijkstra (44) uit Heerenveen die twintig jaar in The States woont waar hij werkzaam is als fysiotherapeut. Hij fietst graag en dat is ongebruikelijk in zijn omgeving.
Hij groeide op in Heerenveen. Na een opleiding voor fysiotherapeut in Amsterdam keerde hij terug naar Heerenveen. Hij kreeg er onder andere schaatsers onder handen van het Gewest Fryslân. Daar waren ook 'beroemde kuiten in spe' bij, want sommigen van degenen die hij behandelde, zouden later uigroeien tot bekende schaatsers.

De liefde

Voor de liefde verhuisde Etzer in 2003 naar Amerika. De eerste vijf jaar woonde hij in Washington, later 2,5 uur rijden verderop: in Harrisburg, Pennsylvania, om precies te zijn. New York is daar ook niet heel ver vandaan.
In Harrisburg ontmoette de Friese Etzer een Vietnamese vrouw die al veel langer in Amerika woonde. Ze trouwden en wonen nu in een groot huis in een rustige, ruim opgezette buurt. Drie kinderen kregen hij met de ergoterapeute: twee jongens en een meisje.
Etzer Dijkstra Amearika Fryske Flagge
De Dijkstra's wonen in een voor Nederlandse begrippen groot huis © Etzer Dijkstra
Etzer wilde ook graag in The States als fysiotherapeut aan de slag. Dat kon alleen als hij staatsexamen deed. Met dat diploma op zak mag je in alle staten je beroep uitoefenen.
Hij doorstond de proef van het staatsexamen met succes en werkt nu in verpleeghuizen. De nadruk ligt vooral op beweging. "We doen veel revalidatie na hersenbloedingen."
Eigenlijk had hij in de USA ook wel schaatsers op zijn behandeltafel willen hebben, maar die verblijven in Salt Lake City. Deze stad ligt aan de andere kant van het land, veel te ver om erheen te gaan voor werk.
Etzer Dijkstra Harrisburg Fryske Flagge skoalbus
Niks op de fiets naar school: de schoolbus haalt en brengt de kinderen © Etzer Dijkstra
In Amerika is het met de afstanden heel anders dan in Nederland. Als je in het grote land ergens een hapje wilt eten, moet je bijna altijd wel een half uur tot drie kwartier met de auto rijden om er te komen.

Lopen is niet veilig

In Fryslân of Nederland kun je op de fiets gaan of te voet, als je naar een café wilt. "Dat gemak mis ik soms. Ze hebben hier geen stoepen naast de wegen. Je loopt eigenlijk op de 50 km-weg en dat is niet veilig. De kinderen worden ook gebracht en gehaald met de schoolbus."
Etzer Dijkstra Amearika Fryske Flagge
Etzer Dijkstra op de fiets © Etzer Dijkstra
"Fietsen doe ik graag, maar ze verklaren me voor gek als ik op de racefiets aan kom zetten. Het is hier niet zo veilig als in Nederland. Je moet een fietshelm dragen en goed opletten in het verkeer."
Maar toch, hij zou niet anders willen. "Hier in Amerika is mijn leven."

Nederlands verleerd

En hoe zit het met de taal? Etzer spreekt Engels met zijn kinderen. Dat is de thuistaal bij de Dijkstra's in Harrisburg. Anders zou het ook wel heel moeilijk worden met Fries en Vietnamees. Nederlands spreekt hij eigenlijk nooit meer. Dat is hij helemaal verleerd, zegt hij.
Etzer Dijkstra
Etzers moeder komt geregeld op bezoek in Harrisburg © Etzer Dijkstra
Ook al is hij ver weg, toch weet Etzer wel wat er speelt in Fryslân. Als hij op zijn werk even niets te doen heeft, stelt hij zichzelf op de hoogte van het Friese nieuws.
Uit zijn laatste wens aan ons blijkt wel dat hij weet wat er gaande is: "Succes met de sneeuw en allemaal een vrolijk Sinterklaasfeest" (we spraken met Etzer Dijkstra op 5 december, red).