VIDEO: Duurzamer transport Ameland kansrijker met eilandhub

Vrachtwagen Ridder en de Vries
Auto Ridder & de Vries © Omrop Fryslân
Omdat steeds meer gebieden worden aangewezen als zero-emissiezone, zullen naar alle waarschijnlijkheid de Waddeneilanden rond 2030 ook aan die norm moeten voldoen. In een extra uitzending van De Oertocht kijken we naar de verduurzaming van het vervoer van en naar Ameland.
Het onderzoek naar de mogelijkheden van duurzamer transport is gedaan door Joris Lesscher en Yvar Steenge, in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen en Rederij Wagenborg.
In de huidige situatie rijden vrachtauto's (diesel) vanaf het vasteland, na de overtocht, rechtstreeks door naar de klant op het eiland. Om het goederentransport naar het eiland duurzamer te maken is volgens de onderzoekers meer nodig dan alleen het vervangen van de dieselwagens door elektrische vrachtwagens.
Kijk hier naar de uitzending:
De Oertocht over duurzamer transport van en naar Ameland
De supermarkten op Ameland hebben al een belangrijke stap gezet. Zij hebben zich verenigd en laten zich tegenwoordig door een en dezelfde transporteur, Ridder & de Vries, bevoorraden.
Niet alle branches zijn al zo ver. De horeca bijvoorbeeld werkt met verschillende leveranciers, die elk met hun eigen vrachtwagens naar het eiland gaan. Alleen als de nood echt hoog is, wordt gebruikgemaakt van een transporteur die al een hub op het eiland heeft voor het bundelen van vracht.
Een hub op het eiland en meerdere kleinere elektrische voertuigen voor de bezorging aan de klanten is volgens de onderzoekers een duurzamere oplossing. De onderzoekers hebben ook aanbevelingen gedaan om het huidige systeem te optimaliseren.