Terschelling en Doeksen in spanning: welke impact heeft rapport over dodelijk bootongeluk?

De schade aan de Tiger is goed zichtbaar
De skea oan de Tiger is goed te sjen © SRFotografie
In grote spanning wachten bewoners van Terschelling en de medewerkers van rederij Doeksen op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het dodelijke bootongeluk op 21 oktober 2022 op de Waddenzee. Beide partijen zijn bang voor ingrijpende gevolgen.
Op die bewuste dag kwamen de snelle boot Tiger en watertaxi Stormloper met elkaar in botsing. Vier mensen kwamen daarbij om het leven. Het lichaam van een van hen, de 12-jarige Riemer, is nog steeds niet gevonden. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de toedracht van de aanvaring onderzocht.

Zorgen over aanbevelingen

Op Terschelling wordt met spanning uitgekeken naar het rapport, weet verslaggever Lennard Geerts. "In het rapport komen aanbevelingen te staan. Mensen zijn bang voor de gevolgen die het rapport kan hebben. Vooral de toekomst van de snelboot en de watertaxi is een punt van zorg."
Geerts: "Het zou zomaar kunnen dat de onderzoeksraad vindt dat de snelheid moet worden aangepast. Dat zou gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het werk van eilanders op de vaste wal."
Kijk hieronder naar wat er op de dag van het ongeluk gebeurde:
Wat barde der op de dei fan it ûngelok?
Niet alleen op het eiland heerst spanning: ook bij Doeksen, de rederij van de snelboot Tiger, wordt al een poos uitgekeken naar de dag dat het onderzoeksrapport openbaar wordt gemaakt.
Volgens directeur Dirk Spoor van Doeksen is de impact van het ongeluk nog steeds voelbaar. "Voor ons is het belangrijkste dat het rapport er straks is en dat we hiermee verder kunnen om de veiligheid op het water te verbeteren. Die aanvaring is de zwartste dag uit onze geschiedenis, dus het spreekt voor zich dat we de aanbevelingen uit het rapport meenemen."

Dood door schuld

Ook loopt er nog een strafzaak tegen de twee betrokken schippers. Het Openbaar Ministerie vervolgt beiden voor dood dor schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.
Het OM verwijt de twee schippers dat ze te hard hebben gevaren en dat ze niet goed hebben gecommuniceerd. De schipper van de watertaxi zou volgens het OM kort voor de aanvaring een "onbegrijpelijke en onveilige stuurbeweging" hebben gemaakt. Waarom hij dat heeft gedaan, zou hij niet meer weten.
Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank in Leeuwarden de zaak behandelt.
Hoe zag de dag van het ongeluk eruit?
Het is nog donker als op 21 oktober 2022 zes mannen in Harlingen op de watertaxi Stormloper stappen. Het zijn werknemers van het Sneker bouwbedrijf Friso die naar hun werk op Terschelling gaan. Het is herfstvakantie en een van de mannen heeft daarom zijn zoon mee.
Om 07.12 uur botsen de watertaxi en snelboot de Tiger op elkaar in het Schuitengat, een vaargeul onder Terschelling. De 6 bemanningsleden en 21 passagiers van de Tiger komen met de schrik vrij, maar de passagiers en de kapitein van de watertaxi belanden in het water.
Hulpdiensten worden opgeroepen en al snel wordt bekend dat twee opvarenden van de watertaxi de ramp niet hebben overleefd. Twee anderen raken vermist: een jongen van 12 uit Sexbierum en een 49-jarige man uit Tjalleberd. Om 11.15 oere wurdt de sykaksje ôfskaald, under oare omdat de kâns op oerlibjen yn it kâlde wetter as nihyl beskôge wurdt.