Drie Friezen nemen afscheid van de Tweede Kamer: "Leuk is anders"

De bloemen liggen klaar voor de vertrekkende Kamerleden
De bloemen liggen klaar voor de vertrekkende Kamerleden © ANP
Drie Friezen nemen dinsdag afscheid van de Tweede Kamer, de dag voordat de nieuwe Kamerleden beginnen. Harry Bevers (VVD), Romke de Jong (D66) en Tjeerd de Groot (D66) keren niet terug.
Romke de Jong heeft zelf besloten om ermee te stoppen als volksvertegenwoordiger. Bevers en De Groot keren niet terug in de Kamer omdat de VVD en D66 onvoldoende zetels haalden om hen weer een plek te geven.
Dinsdag kregen alle 80 Kamerleden die afscheid namen een speech van voorzitter Vera Bergkamp. Harry Bevers werd emotioneel toen het zover was.
Zo namen drie Friese Kamerleden afscheid van hun zetel
"Ik heb het de afgelopen jaren met zo veel plezier gedaan", zegt Bevers, "Het is eigenlijk veel leuker en mooier geweest dan ik gedacht had. Je weet het ook als je er instapt, dat het zomaar over kan zijn. Maar leuk is anders."

"Droombaan"

Voor Bevers komt er daarom een einde aan een bijzondere periode. "Je hebt een team om je heen, je eigen medewerkers. Toen ik ze zag, kon ik het lastig drooghouden. Het was een droombaan. Als je er nog heel veel energie voor hebt, is het erg vervelend om te moeten vertrekken."
Harry Bevers (VVD)
Harry Bevers (VVD) © ANP
De VVD lag nog wel voor de hand als een van de partijen voor een mogelijke kabinetsdeelneming. Mocht de partij ministers moeten leveren, dan zou Bevers eventueel kunnen doorschuiven naar een functie als Kamerlid. Maar de partij zegt voorlopig uit de Kamer gedoogsteun te willen verlenen.
Bevers steunt het besluit van de partij, maar voor hem persoonlijk is het niet leuk: "Het is voor een deel vervelend, maar je kan er ook niet op zitten wachten."
Want terugkeren in de Tweede Kamer is niet zomaar gedaan. Bevers wil niet met wachtgeld achterover leunen: "Je kunt ook niet inschatten hoe lang een formatie duurt. Als het weer een halfjaar of een jaar duurt, kan ik daar niet op zitten wachten."
Bevers en De Jong (linksboven) ontvingen een koninklijke onderscheiding op hun laatste plenaire vergadering
Bevers en De Jong (linksboven) ontvingen een koninklijke onderscheiding op hun laatste plenaire vergadering © ANP
Romke de Jong van D66 heeft er juist zelf voor gekozen om te stoppen. Hij had zich gecommitteerd aan vier jaar Kamerlidmaatschap, maar heeft die niet vol gemaakt: "Het komt mij wat te vroeg dat het kabinet is gevallen", zegt De Jong.

"Vraagt de volle 100 procent"

"Maar je moet opnieuw de keuze maken of je weer vier jaar gaat doen. Ik wil graag terug naar Fryslân, naar mijn kinderen en vrouw. Een Kamerlid moet zich voor de volle 100 procent kunnen geven, dat kan ik niet nog vier jaar."
Romke de Jong (D66)
Romke de Jong (D66) © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Met De Jong en Harry Bevers verdwijnen een paar grote aanjagers voor de Friese taal uit de Kamer. Daarover hebben diverse leden van de Jonge Democraten Fryslân, de jongerenpartij van D66, hun zorgen geuit.
"Gelukkig hebben we records gebroken, er was nog nooit zoveel Fries gesproken in de plenaire zaal", zegt De Jong. "Het is nu belangrijk om de druk erop te houden. We vinden dat er snel een nieuw debat moet komen over het Fries."

"Ik laat wel van me horen"

De Jong vindt niet dat hij de Friese taal in de steek laat door ermee op te houden. "Als je al een Kamerlid aan mag wijzen die zich heeft ingezet voor de taal, wil ik mezelf wel in de top inschalen. En ik laat wel van me horen aan de nieuwe leden."
Tjeerd de Groot (D66)
Tjeerd de Groot (D66) © ANP
Voor Tjeerd de Groot is het een wat vreemde dag. Officieel komt er voorlopig een einde aan zijn ambt, maar vanaf volgende week komt hij tot maart terug in de Kamer vanwege het kraamverlof van een ander Kamerlid.

Spannend voor De Groot

D66 komt maar 160 stemmen tekort voor een tiende zetel, die De Groot een plek in de Kamer kon geven. Toch schommelde D66 de hele week heen en weer tussen de 9 en 10 zetels. Niet makkelijk voor de Groot: "Het veranderde per dag, dus leuk is anders. Maar het is wat het is, zo gaat het."
De Groot kwam veel in het nieuws vanwege zijn uitspraken over het inkrimpen van de veestapel. Daar kreeg de inwoner van Woudsend veel kritiek op.
Spijt heeft De Groot echter niet: "Achteraf kijk je de koe in de kont. Zo gaan die dingen. De kiezer heeft gesproken en ook al gaat het om een paar honderd stemmen, dit is wat het is en daar heb ik vrede mee."
Woensdag begint de nieuwe Tweede Kamer. Dan worden Aant Jelle Soepboer (NSC) en Max Aardema (PVV) geïnstalleerd. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries van de VVD gaat weer de Kamer in, evenals zittend Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA.