Kin sc Hearrenfean foar in stunt soargje yn Eindhoven? "PSV is een machine"

Rik Elfrink, Gerald Sibon, Roy Beerens en Aad de Mos
Rik Elfrink, Gerald Sibon, Roy Beerens en Aad de Mos © Omrop Fryslân
Sportklup Hearrenfean nimt it tongersdei op tsjin PSV. Oant no ta is gjin ploech der yn slagge om sels mar in punt ôf te pakken fan de Eindhovenaren. Kin sc Hearrenfean wol stunte tsjin it team fan coach Peter Bosz? Wy freegje it fjouwer promininten.
Roy Beerens en Gerald Sibon ha beiden likegoed by sc Hearrenfean as PSV spile en witte as gjin oar hoe't beide klups harren tsjin elkoar ferhâlde. Ald-fuotbaltrainer Aad de Mos en sjoernalist Rik Elfrink sitte beiden wykliks op de tribune by wedstriden fan PSV en witte eksakt wat de plus- en minpunten binne fan it alvetal fan trainer Peter Bosz.
It duel fan jûn is benammen nijsgjirrich omdat beide teams op dit stuit yn topfoarm binne. PSV is al sûnt de earste kompetysjeronde superieur en hat him sels pleatst foar de twadde ronde fan de Champions League, wylst Hearrenfean nei in minne perioade lang om let de wyn yn de seilen hat.
Neffens guon analisten heart Hearrenfean op dit stuit by de bêst spyljende ploegen fan Nederlân.
Roy Beerens komt út de jeugdoplieding fan PSV en spile yn totaal 7 wedstriden foar de Eindhovenaren. Dêrnei kaam hy ûnder mear út foar NEC, AZ, it Dútske Hertha BSC en Reading. Syn measte wedstriden (110) spile hy tusken 2007 en 2011 foar sc Hearrenfean.
Aad de Mos is âld-trainer fan ûnder oare Ajax en Anderlecht. Yn it seizoen 1993/1994 wie hy trainer by PSV. Tsjintwurdich wurket hy as telefyzje-analist.
Gerald Sibon waard twa kear lânskampioen by PSV en stiet twadde op de list fan topskoarers aller tiden fan sc Hearrenfean.
Rik Elfrink is sûnt 2010 PSV-watcher foar it Eindhovens Dagblad.
PSV hat noch gjin inkeld punt lizze litten. Hat it foar Hearrenfean wol doel om yn de bus te stappen?
Rik Elfrink: "Het heeft altijd zin, want Heerenveen is nou niet de meest favoriete tegenstander van PSV."
Aad de Mos: "Heerenveen is zo goed als kansloos."
Roy Beerens: "Heerenveen speelt uit? Dan moet je reëel zijn, ik geef ze weinig kans."
Byld út de wedstriid PSV - sc Hearrenfean (3-3) fan ferline seizoen
Byld út de wedstriid PSV - sc Hearrenfean (3-3) fan ferline seizoen © Orange Pictures
Gerald Sibon: "Stunten kan altijd, maar ik heb er een hard hoofd in."
Roy Beerens laitsjend: "Als je andere spelers gaat bellen en zij zeggen dat Heerenveen gaat winnen, dan zijn ze niet goed bij hun hoofd."
Wêrom is PSV sa goed?
Rik Elfrink: "PSV speelt heel ander voetbal dan vorig seizoen. Nu zetten ze vanaf minuut één hoog druk en dat begint bij Luuk de Jong. Ze jagen continu de tegenstander op. Vorig seizoen voetbalden ze veel meer met geduld, met balbezit van achteruit. Nu is het heel offensief."
Roy Beerens: "PSV is op dit moment voor iedereen te sterk, ze hebben geen zwakke plekken. Als je kijkt wie er allemaal nog op de bank zitten, dat is niet mis hoor. Wie er ook invalt, daar worden ze niet minder van."
Aad de Mos: "De bal gaat bij PSV zo verschrikkelijk snel rond. De balcirculatie ligt bij PSV veel hoger dan het eredivisiegemiddelde. Soms creëren ze wel tien kansen in vijf minuten."
Gerald Sibon: "Het lijkt een beetje op mijn eerste seizoen bij PSV (yn 2004, red.), toen speelden we ook elke tegenstander van het veld. Toen verloren we pas voor het eerst de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Roda JC (0-2). Dat was de enige nederlaag dat seizoen. We waren toen ook redelijk snel kampioen."
Hoe kin it dat Hearrenfean foar PSV toch in soarte fan angstgegner is?
Rik Elfrink: "Elke club heeft wel een tegenstander waartegen het vaak niet loopt, voor PSV is dat Heerenveen. Het is lastig aan te geven waarom dat zo is. Vroeger had PSV dat ook met Roda JC, daar hadden ze het ook altijd erg lastig mee."
Roy Beerens: "Ik weet nog dat we onder Gertjan Verbeek uit tegen PSV speelden en toen maakten we het ze echt lastig (9 febrewaris 2008, red.)."
Gerald Sibon: "Toen stonden we niet eens zo veel punten achter op PSV. We dachten toen, als we winnen dan kunnen we nog meedoen om het kampioenschap."
Roy Beerens: "We speelden toen 1-1, maar waren giga dichtbij een overwinning. Maar die Gomes (keeper, red.) had het toen op zijn heupen. Hij pakte echt alles."
Gerald Sibon: "Een week later speelden we gelijk tegen Heracles, toen was het klaar."
Yn it seizoen 2008/2009 wûn sc Hearrenfean foar it lêst yn Eindhoven
Yn it seizoen 2008/2009 wûn sc Hearrenfean foar it lêst yn Eindhoven © Orange Pictures
Roy Beerens: "Ik kan me nog wel herinneren dat ik in mijn tweede jaar bij Heerenveen twee keer scoorde tegen PSV. Volgens mij wonnen we toen, maar dat weet ik niet zeker (2-2, red.) Maar volgens mij wonnen we toen vaker van Ajax dan van PSV."
Aad de Mos: "PSV kijkt niet naar het verleden en verbreekt dit seizoen echt alle records. De eerste uitoverwinning in de Champions League, vervolgens overwinteren en winnen in De Kuip van Feyenoord. Het is een machine!"
Wêr lizze de kânsen foar Hearrenfean?
Aad de Mos: "Wil Heerenveen enige kans maken dan moeten ze het duo Jordy Schouten/Joey Veerman uitschakelen. Dat is de machinekamer van dit PSV. Vanuit daar vertrekt alles en dan zie je altijd dezelfde patronen. De overlap van Sergino Dest en Teze en daarna de individuele kwaliteiten van Bakayoko en nu Vertessen.
Rik Elfrink: "PSV wordt door iedereen als de kampioen gezien. Dat is nieuw en daar moeten de spelers nu ook weer mee omgaan."
Gerald Sibon: "Je moet hopen op een bevlieging van spelers die het verschil kunnen maken. Het zou mooi zijn als Sahraoui een keer wat rendement heeft."
Roy Beerens: "Enige kans is misschien dat ze de afgelopen wedstrijden tegen Sevilla en Feyenoord hoog in de concentratie zaten. Dan zou het kunnen dat ze het onbewust een beetje laten verslonzen tegen een wat mindere tegenstander."
Rik Elfrink: "Peter Bosz heeft één lastige puzzel op te lossen: hij kan niet meer om Saibari heen. En een Saibari in vorm heb je er graag bij op 'acht'. Maar dat is eigenlijk ook de favoriete positie van Joey Veerman. Dus dat is nog wel ingewikkeld."
Wat wurdt de útslach?
Rik Elfrink: "Ik denk 2-1 voor PSV, maar het zal niet makkelijk gaan."
Aad de Mos: "3-1."
Roy Beerens: "2-0 voor PSV, maar stiekem hoop ik op een 1-1 of misschien zelfs een kleine overwinning voor Heerenveen. Maar eerlijk gezegd zie ik dat niet snel gebeuren."
Gerald Sibon: "3-0 en dat zeg ik niet omdat ik dat hoop, maar omdat ik de Toto wil winnen."
Rik Elfrink: "Wie er gaan scoren? Bij PSV kan eigenlijk iedereen wel een goal maken, dus dat is lastig te voorspellen. Nou vooruit, twee goals van Luuk de Jong. Die is er wel weer aan toe."
De Mos: "Luuk de Jong zit er altijd bij, Saibari en Bakayoko."