Meer hulp in bibliotheken bij toeslagvragen: "Mensen wegwijs maken in belastingdoolhof"

Aukje de Vries bibleteek
Aukje de Vries bibleteek © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bibliotheken doen steeds meer dan het uitlenen van boeken. Naast bijvoorbeeld inburgering of digitale les kunnen mensen op 250 informatiepunten in bibliotheken langskomen voor het invullen van toegeslagen- of belastingformulieren. Dat moeten er binnenkort 400 worden.
Staatssecretaris Aukje de Vries van Financiën ondertekende daar maandag in Drachten een samenwerkingsovereenkomst over met de algemeen directeur van de nationale bibliotheek Lily Knibbeler. De samenwerking geldt in ieder geval tot en met 2027.
De Dienst Toeslagen en de Belastingdienst trekken twee miljoen euro extra uit om de bibliotheken te helpen de steunpunten op te zetten. Beide instanties willen dichterbij de mensen komen, helemaal na de affaire met de kindertoeslag.
Samenwerking ministerie van Financiën en bibliotheken
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën werken verschillende soorten dienstverleners op de informatiepunten, ook vrijwilligers. In de bibliotheek van Drachten hebben ze daar het personeel al voor, zegt directeur Rien Vrijenhoek. "Wij doen dit al jaren hier."
"De grap is dat het mensen zijn die ooit bij de Belastingdienst gewerkt hebben en die misschien nu met pensioen zijn. Die komen hier dan als vrijwilliger mensen wegwijs maken in het belastingdoolhof."

Recht op toeslagen

De Vries hoopt dat de hulppunten ertoe leiden dat zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de toeslagen waar ze recht op hebben. Niet iedereen weet hoe ze die online moeten aanvragen of wijzigen.
Volgens de staatssecretaris durven veel mensen de toeslagen niet aan te vragen, omdat ze er onzeker van zijn of ze ervoor in aanmerking komen. "Dat kun je hier dan samen met een andere persoon checken."