Overbelaste brug bij Uitwellingerga week afgesloten voor reparaties

Wurk oan de brêge by Twellingea
Werk aan de brug bij Uitwellingerga © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
De brug bij Uitwellingerga is een week dicht voor verkeer. Hij wordt veiliger gemaakt en er komt een nieuwe asfaltlaag overheen.
De brug is in 1939 gebouwd. Naast ouderdom heeft de brug vooral veel last gehad van al het extra verkeer dat erover kwam, vanwege de problemen met de Prinses Margriettunnel in de A7.
Door druk van het grondwater kwamen tunnelonderdelen van het aquaduct omhoog. Het aquaduct is een tijdje afgesloten geweest, waardoor het verkeer moest omrijden over de brug van Uitwellingerga.
De brug bij Uitwellingerga wordt veiliger gemaakt
Er moest snel iets gebeuren, want de veiligheid van de brug stond op het spel. "We hebben de brug de laatste twee weken iedere dag gecontroleerd op veiligheid", vertelt Hans van Ooijen van Rijkswaterstaat.
"Vooral onder de brug bij het beweegbare deel. Dat is van hout en zit vastgemaakt met bouten die los kunnen komen. Daaronder zit staal dat slecht is geworden."

Versteviging

Alles wordt deze week verstevigd, zodat er minder vaak gecontroleerd hoeft te worden. Volgend voorjaar wordt er weer aan de brug gewerkt om het af te maken.
Er wordt nu onderzocht wat de beste oplossing is. Misschien dat het hele beweegbare brugonderdeel uiteindelijk moet worden vervangen.
Het verkeer wordt deze week omgeleid over de A7. Fietsers en voetgangers kunnen wel over de brug.