Veldmuizen hebben na goed jaar veel last van het weer

wylde fjildmûs stock
Een veldmuis © Shutterstock
Mede door het natte en koude weer deze winter zijn er veel veldmuizen doodgegaan. Dat schat onderzoeker en muizendeskundige Nico Beemster van ecologisch adviesbureau Altenburg&Wymenga in.
Dit jaar was een heel goed muizenjaar. Maar dat is nu wel voorbij, denkt deskundige Beemster: "Ik verwacht toch dat de muizenstand volgend jaar een stuk minder zal zijn dan dit jaar."
"Na een topjaar verwacht je sowieso een minder jaar. Want die muizen kennen een driejarige cyclus van aantallen. En deze nattigheid zal ook een sterk negatief effect hebben. Dat kan niet anders. Vooral de combinatie nattigheid en kou is zeer negatief voor die woelmuizen."

Weidevogels

Doordat 2023 een rijk muizenjaar was, hebben roofdieren flink kunnen profiteren. Dat kan volgend jaar gevolgen hebben voor broedende weidevogels, zo zegt Beemster. De predatoren produceren dan meer jongen.
mûs mûzepleach 2019
Een veldmuis die boven de grond kwam na de bestrijding van de soort door boeren in 2019 © Omrop Fryslân
"Ik neem aan dat het aantal predatoren sterk toegenomen is dit jaar. Dat is zeer waarschijnlijk", zegt Beemster. "En die stand blijft ook volgend jaar nog wel even hoog. Als er in mei volgend jaar weinig muizen zijn, schakelen ze over op ander voedsel. En dat zijn onder andere weidevogels."