Onderzoek van een dag kan aantal astmapatiënten in ziekenhuizen significant verminderen

Akke-Nynke van der Meer van het MCL
Akke-Nynke van der Meer van het MCL © Omrop Fryslân
Als mensen die flink last hebben van astma eerder naar een speciaal expertisecentrum worden gestuurd, kan het aantal bezoeken aan ziekenhuizen behoorlijk afnemen.
Dat zegt longarts Akke-Nynke van der Meer van het MCL. Ze is onlangs gepromoveerd op astma-onderzoek.
"In Leeuwarden zien we best veel mensen met onrustige astma. Ze hebben veel medicatie nodig en kunnen zelfs een longaanval krijgen. Dat kan tot een opname in het ziekenhuis leiden, als de medicatie niet goed genoeg helpt."
Ziekenhuis MCL in Leeuwarden
Ziekenhuis MCL in Leeuwarden © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Vanuit het hele land komen mensen met ernstige astmaklachten naar Leeuwarden. Het MCL heeft een speciaal expertisecentrum. In één dag wordt er onderzocht waarom de astmaklachten zo lastig te behandelen zijn.

"Beter onder controle"

"We kijken naar de specifieke kenmerken van de patiënt, en op basis daarvan geven we een advies mee voor de eigen arts. Die kan dan de astma beter onder controle krijgen."
Van der Meer heeft jarenlang onderzoek gedaan naar deze behandelmethode. Ze is er enthousiast over. De meeste patiënten die een dag in Leeuwarden zijn geweest, komen daarna minder vaak in het ziekenhuis terecht.
Dat is niet alleen goed voor de patiënten, zegt van der Meer. "Los van het verbeteren van de kwaliteit van leven, en dat de astma beter onder controle is, zien we ook dat deze mensen minder vaak op de spoedeisende hulp terechtkomen, en minder vaak opgenomen worden. Dat reduceert ook de zorgkosten."