Is Franekers kerstboom dit jaar wel de grootste van Fryslân?

Elger Krol Kerstboom Franeker Frjentsjer krystbeam
Elger Krol bezig met de top van de kerstboom © Omroep Zilt, Lennard Geerts
In Franeker neemt de kerstsfeer toe omdat vrijwilligers van Kryst yn Frjentsjer druk bezig zijn om de mooiste, en mogelijk grootste, kerstboom van Fryslân op te zetten.
"We zetten een boom van 14,5 meter hoog op. Misschien niet de grootste - dat was vorig jaar anders - maar zeker de mooiste", zegt Elger Krol, een vrijwilliger bij 'Kryst yn Frjentsjer'. Hij is druk bezig met het inhangen van takken in het houten karkas.
Vorig jaar was er een verrassende wending. Na met trots te verkondigen dat ze in Franeker de grootste boom van de provincie hadden, werd deze overtroffen door een hogere boom in Donkerbroek. "Die was wel hoger, maar niet mooier", merkt Krol op. Dit jaar ligt de focus van Kryst yn Frjentsjer op schoonheid boven grootte en ze nodigen anderen uit om deel te nemen aan deze uitdaging.
Het opbouwen van de boom is een uitdaging, maar gaat dit jaar wel makkelijker dan vorig jaar. "We hebben het karkas vorig jaar al opgezet en bewaard. Nu zijn we bezig met het inhangen van de takken en straks de lampjes", zegt Krol optimistisch. Dit initiatief maakt deel uit van een grotere missie om Franeker als de leukste kerststad van Fryslân te profileren.
Kerstboom Franeker Frjentsjer krystbeam
Kerstboom Franeker Frjentsjer krystbeam © Omroep Zilt, Lennard Geerts
Kryst yn Frjentsjer heeft een scala aan activiteiten gepland. De hele stad wordt verlicht, waaronder alle bruggen en een groot deel van het centrum. "En tijdens het weekend van 15 tot 17 december barst het los met activiteiten zoals levende etalages, een pubquiz, een kerstmodenshow, een speciaal kerstfeest en een grote kerstmarkt", legt Krol uit.
Met deze activiteiten hoopt Kryst yn Frjentsjer Franeker als dé kerststad van Fryslân op de kaart te zetten.