VIDEO: Zeer grote brand bij bedrijf Tyson Foods in Oosterwolde

Brân Easterwâlde
Brân Easterwâlde © CAMJO Media
Bij voedselproductiebedrijf Tyson Foods aan de Houtwal in Oosterwolde was in de nacht van zaterdag op zondag een zeer grote brand.
De brandweer is massaal uitgerukt om de uitslaande brand te bestrijden. De brand is in een loods die als bijgebouw op een kleine afstand van het hoofdgebouw staat. Een deel van een van de drie fabriekshallen heeft ook veel schade opgelopen.
Er werd zaterdagnacht opgeschaald naar GRIP-1, er is dan een samenwerking tussen verschillende hulpdiensten. De brand ontstond omstreeks 02.15 uur.

Geen gewonden

De brandweer, bijgestaan door hulpdiensten uit Drenthe, probeert naar eigen zeggen overslag naar dat hoofdgebouw te voorkomen.
Beelden van de grote brand in Oosterwolde
Er waren bij Tyson geen mensen aanwezig. Door de rookontwikkeling is een klein aantal huizen in de buurt ontruimd. De inwoners werden in het gemeentehuis opgevangen maar konden zondagochtend rond 09.00 uur weer naar huis. In de omgeving van het bedrijf zijn ook meerdere wegen afgezet.

Ramen en deuren dicht

Er zijn drie grote kranen ingezet om de loods 'open te pellen' om zo de brand beter te kunnen bestrijden, meldt een woordvoerder. Maar dat leverde wel weer meer rook op. De brandweer riep bewoners in de omgeving daarom op ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.
Beelden van de brand in Oosterwolde
Het bedrijf waar de brandende loods van is, verwerkt eten, met name kip. Het bedrijf is een Amerikaanse multinational en breidde de productiecapaciteit in 2021 nog uit door een nieuwe loods te bouwen.
Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend, dat wordt nog onderzocht.