Friese dartwereld staat stil bij noodlottig omgekomen Jan Wietse Punter (37)

Fryske dartwrâld stiet stil by needlottich ferstoarne Jan Wietse
Fryske dartwrâld stiet stil by needlottich ferstoarne Jan Wietse © Omrop Fryslân, Mats Gies
Het kwam binnen als een enorme klap, afgelopen week in de Friese dartwereld. Op zaterdag speelde Jan Wietse Punter (37) uit Franeker nog een wedstrijd in Brabant met het Friese selectieteam. Een dag later kwam hij om het leven bij een noodlottig ongeval.
Dat ongeluk vond plaats op een boerderij bij Harlingen. Hij was op het dak bezig om een zonnepaneel weer vast te maken, dat door de storm was losgeraakt. Totdat hij door het dak viel. Hij raakte ernstig gewond en overleed op de plek van het ongeval. Jan Wietse laat een vrouw en een dochtertje achter.
Zijn teamgenoten, maar ook 150 darters uit de hele provincie en daarbuiten, kwamen zaterdagochtend in Sneek bij elkaar. Voor aanvang van de uitvaart maakten ze een erehaag, met hun dartpijlen in de hand.

Dartcircuit

Jan Wietse was al jaren een bekend gezicht in het Friese dartcircuit. Hij speelde in de eredivisie en ook in de Friese selectie, die meedoet aan de landelijke dartcompetitie, Op dinsdagavond gooide hij zijn pijlen in Tapperij 't Noord in Franeker. Hij was erg fanatiek en miste dit seizoen nog geen enkele wedstrijd.
Jan Wietse Punter
Jan Wietse Punter, met zijn teamgenoten in de bus © Eigen foto
Teamgenoot Andries Spin uit Berltsum heeft jarenlang met Jan Wietse gespeeld. Eerst in hetzelfde competitieteam in Franeker, maar de laatste jaren ook samen in de Friese selectie. "Ik heb hem zaterdag na de wedstrijd nog thuisgebracht", vertelt Spin.
"Ik vroeg hem nog wat hij op zondag zou doen: "een beetje op de bank hangen en Formule 1 kijken", zei hij. Maar dat liep allemaal anders."
Jan Wietse Punter
Jan Wietse aan het darten op de Dutch Open in Assen © Eigen foto
Het feit dat er zaterdagochtend zoveel darters bij het eerbetoon waren, doet de familie van Jan Wietse en zijn teamgenoot heel wat. "De dartwereld is vaak ook wel een beetje één grote familie. Je kent elkaar al heel snel. We hebben allemaal wel eens tegen of met elkaar gespeeld."
Hoe zijn teamgenoten hem zullen herinneren? "Als iemand die altijd positief was, ook als het even niet wilde. Jan Wietse was een echte teamspeler en hij was eigenlijk altijd aanwezig tijdens onze wedstrijden. We missen hem verschrikkelijk."