Statenfractievoorzitter VVD Eric ter Keurs: "Een zakenkabinet zou logisch zijn"

Eric Ter Keurs, Polytburo
Eric Ter Keurs, Polytburo © Omrop Fryslân
Eric ter Keurs, fractievoorzitter van de VVD in de Provinciale Staten, ziet een zakenkabinet als een logische optie. Zijn landelijke VVD-collega's hebben al aangegeven niet in een kabinet te willen, maar wel een rechts kabinet te kunnen gedogen.
De uitspraak van VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz - dat haar partij niet in een kabinet wil - was wat voorbarig, zei Ter Keurs afgelopen week al. "Ze had het misschien wel iets later mogen melden. Het was eleganter geweest om het eerst te melden aan de verkenner."

Gedoogconstructie

Wel staat hij achter het besluit van Yesilgöz om alleen in een gedoogconstructie mee te werken. "Ik vind dat, kijkend naar de argumenten die zijn aangevoerd, helemaal niet onverstandig."
Bestuurskundige Rieks Osinga gaf een week geleden nog aan het onbegrijpelijk te vinden dat de VVD de deur dicht heeft gedaan. Terwijl de VVD juist nu in een rechts kabinet bijvoorbeeld haar migratiedoelen zou kunnen waarmaken.
Ter Keurs ziet daar geen inconsequentie in. "Je wilt een aantal belangrijke onderwerpen goed geregeld hebben en dat kan ook heel goed door een gedoogconstructie."
De laatste weken zijn in meerdere bijeenkomsten ook de Friese VVD'ers bijgepraat over de achterliggende gedachten van het besluit.
Eric ter Keurs over de gedoogconstructie
"Ik heb van nog niemand gehoord dat ze hierdoor hun lidmaatschap op willen zeggen", zegt Ter Keurs. "Er zijn natuurlijk wel mensen die vragen hebben, maar na zo'n bijeenkomst begrijpen mensen dan best wel hoe je tot deze keuze komt."
In It Polytburo bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Eric ter Keurs.
Mede door de keuze van de VVD lijkt de formatie nu al veel tijd te kosten. Verkenner Ronald Plasterk heeft gezegd een week meer de tijd nodig te hebben. Daar maakt Ter Keurs zich echter niet veel zorgen over.
"We leven nu in een andere tijd dan voor de verkiezingen. Veel andere partijen zijn in beeld gekomen, de belangen zijn best wel groot, dus ik kan me voorstellen dat dingen tijd kosten. Als je gaat lopen forceren komt het ook niet goed."
Eric ter Keurs over de PVV
Ter Keurs geeft aan dat de formatie natuurlijk moeilijker is dan de jaren hiervoor. "We hebben nu een heel unieke situatie. Het was heel lang zo dat drie grote partijen - CDA, PvdA en VVD - royaal de meerderheid hadden, meer dan 100 zetels. Toen draaide de coalitievorming altijd om die drie."
De Friese fractievoorzitter geeft aan dat Mark Rutte bovendien altijd heeft geprobeerd om door het midden te gaan, om zoveel mogelijk partijen bij elkaar te houden. "Maar wat je aan deze verkiezingen ziet, is dat dat blijkbaar ten einde is. Mensen willen over rechts. Dan komen er andere partijen in beeld."

Twijfel over Wilders

Een van de redenen achter het besluit niet in een kabinet te stappen is het partijprogramma van de PVV, ziet Ter Keurs bij veel van zijn partijleden. "Wat ik een beetje proef is dat de twijfel niet zozeer ligt in de persoon Wilders, hoewel hij niet altijd even consistent is in wat hij zegt, maar met name in het feit dat hij een typische partij heeft."
Daarmee bedoelt hij dat de partij een aantal standpunten heeft die niet overeenkomen met 'reguliere partijen'. "Dat betekent dat je iets voorzichtiger moet zijn dan het gaat om samenwerken al dan niet in een coalitie", legt Ter Keurs uit.
Eric ter Keurs over een kabinet over links
Maar komt het wel tot een traditioneel meerderheidskabinet, vraagt de VVD'er zich af. "Ik denk dat als dat het uitgangspunt van alle partijen zou zijn, dan hadden we daar nu anders wel wat contouren van gezien. Kijkend naar de eerste bewegingen denk ik dat we misschien gaan naar een ander kabinet."
Een minderheidskabinet met onder meer PVV en BBB bijvoorbeeld, of een zakenkabinet met vakmensen. Ter Keurs: "Dat acht ik logisch. Ik denk ook dat je er veel sneller uit bent dan te onderhandelen en een meerderheidskabinet realiseren."

Linksom?

Een kabinet over links met GroenLinks-PvdA ziet hij niet zitten, dat heeft ook Yesilgöz al aangegeven. "Er is een heel duidelijk signaal door de kiezer afgegeven en het zou raar zijn als je iets wil proberen waar de PVV daar geen rol in heeft."
Nieuwe verkiezingen is volgens Ter Keurs echt het laatste redmiddel. "Opnieuw stemmen zou voor iedereen een dramatische afgang zijn, dus dat lijkt me niet verstandig. Als alles mislukt is dat het enige dat overblijft, dan staan we als politiek in ons hemd."
Eric Ter Keurs
Eric Ter Keurs © Gerco van Beek