Gondelvaart van Drogeham staat na afmeldingen op losse schroeven

De Gondelvaart op Wielen yn Droegeham
De Gondelvaart op Wielen yn Droegeham © Omrop Fryslân
De toekomst van de gondelvaart in Drogeham is onzeker. Twee buurten hebben aangegeven niet door te gaan, waardoor het evenement niet het minimum van tien gondels haalt.
Het verloopt al langer moeizaam, vertelt voorzitter Jellie Hamstra. Op dit moment zijn er acht aanmeldingen, terwijl het bestuur als minimum aantal deelnemers op tien heeft gezet.
"Je wil het publiek toch iets laten zien. Maar we hebben nog nooit twee te weinig gehad, dus dit is wel even een momentje."
Het bouwen van zo'n gondel kost veel tijd. Daar heeft niet iedereen zin meer in. "Er zit veel werk in en veel voorbereiding. En de coronacrisis heeft ons laten zien dat mensen soms andere keuzes maken."
De gondelvaart van Drogeham bestaat sinds 1968. Buurten in het dorp zijn tijden bezig met het versieren van de wagens die in augustus twee avonden door het dorp rijden. In 2019 werd de vijftigste 'Gondelvaart op Wielen' gehouden.
De 'Gondelvaart op Wielen' is uitgegroeid tot een bloemencorso met ieder jaar duizenden bezoekers. Het evenement is een van de dertig bloemencorso's in Nederland die op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staan.