Politiechef over uitspraak schietincident: 'Kan gevolgen hebben voor hoe politie werkt'

Politie
Politie © ANP
De veroordeling van een politieman voor poging tot doodslag kan gevolgen hebben voor hoe de politie voortaan z'n werk doet. Dat zegt Joop de Schepper, plaatsvervangend politiechef van het district Noord-Nederland.
De veroordeelde politieagent schoot vorig jaar bij een boerenprotest op een trekker. Hij heeft een taakstraf van 80 uur gekregen en een voorwaardelijke celstraf van een maand. De uitspraak komt "behoorlijk binnen", zegt De Schepper.
Volgens de rechtbank heeft de agent niet volgens de geldende voorschriften gehandeld. De Schepper zegt dat de uitspraak gevolgen kan hebben voor hoe de politie zich in zulke situaties organiseert en voor welke instructies de agenten meekrijgen.
Joop de Schepper, plakferfangend plysjesjef Noard-Nederlân
Joop de Schepper, plaatsvervangend politiechef Noord-Nederland © Omrop Fryslân
"We willen immers alles in het werk stellen om het risico dat onze medewerkers in een dergelijke situatie terechtkomen zo klein mogelijk te houden", zegt de politiechef. "Ik voel die verantwoordelijkheid en vind dan ook dat we hierop moeten reflecteren."
De Schepper zegt ook dat de agent momenteel niet aan het werk is en dat met hem wordt bekeken hoe het laatste stuk van zijn loopbaan wordt ingevuld.
Het schietincident vond plaats op 5 juli vorig jaar op de A32 bij Heerenveen, waar een groep boeren aan het protesteren was tegen het stikstofbeleid. De politie schoot op de trekker waarin de toen 16-jarige Jouke Hospes zat. De kogel raakte de jonge boer niet, maar wel de cabine.
Jouke Hospes en de politieagent waren vrijdag beiden niet aanwezig bij de uitspraak.