Straf voor politieman die op trekker van Jouke schoot, valt hoger uit dan de eis

Een agent op de A32 na het incident
Een agent op de A32 na het incident © ProNews
De politieman die bij boerenprotesten vorig jaar op de trekker van Jouke Hospes schoot, is veroordeeld tot 80 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand. "Hij heeft ten onrechte gericht geschoten", vindt de rechter.
De straf viel hoger uit dan de maand voorwaardelijke celstraf die de officier eiste. De rechter gaf aan dat de politie de kans accepteerde dat Jouke dodelijk kon worden getroffen. "Hij heeft op de cabine geschoten en niet op de banden."
Persrechter over de uitspraak
De agent werd vervolgd voor poging tot doodslag. In de ogen van de rechter heeft de politieman een 'beoordelingsfout' gemaakt, ook al was hij niet van plan om Jouke Hospes neer te schieten. De rechtbank zegt dat de agent niet 'volgens de ambtsinstructies heeft gehandeld.'
"Je mag alleen een pistool trekken wanneer er gevaar is voor personen. En dat was niet het geval. Politiemensen en omstanders stonden niet in de rijrichting van Jouke."

Politieagent heeft een goed gesprek met Jouke gehad

De rechtbank houdt rekening met de omstandigheden dat de politieman een goede staat van dienst heeft en dat het voorkomen van de zaak zwaar voor hem is geweest.
Een agent en een van de trekkers van het protest
Een agent en een van de trekkers van het protest © ANP
Verder werkt het strafverminderend dat de politieagent een goed gesprek heeft gehad met Jouke en zijn familie.
De rechter heeft begrip voor de stressvolle situatie. "Dat vroeg veel van de politie. Toch mag van verdachte worden verwacht als getraind politieman dat hij de situatie goed kan inschatten maar dat heeft hij niet gedaan."
Zowel de politieman als Jouke Hospes en zijn familie waren niet aanwezig bij de uitspraak van de rechtbank in Utrecht.
Advocaat Tjalling van der Goot over de uitspraak
In november moest de politie ook al voorkomen. Hij zat toen ook niet in de zaal en nam via een videoverbinding deel. Het was een veiligheidsmaatregel op verzoek van de politieman zelf, want eerder zijn er gegevens van een andere politie bij boerenprotesten op sociale media gedeeld. Dat risico wilden de agent en zijn advocaat nu voorkomen.

Voorkomen voor de 'blauwe kamer'

De politieman moest voorkomen bij de zogenoemde 'blauwe kamer', die sinds juli vorig jaar alle zaken van opsporingsambtenaren behandelt die vervolgd worden voor het gebruiken van geweld bij hun werk.
Vorige maand werd bekend dat er tegen de politieman een maand voorwaardelijke celstraf werd geëist.
De officier van justitie vond dat de politieman anders had moeten handelen en kunnen handelen. Er was volgens de officier geen acuut gevaar voor de verdachte dat het gebruik van geweld rechtvaardigt.
Een politiewagen op de snelweg
Een politiewagen op de snelweg © ProNews Producties
Het schietincident gebeurde op 5 juli 2022, toen boeren met trekkers protesteerden tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Boerenzoon Jouke Hospes reed de rotonde bij de A32 in Heerenveen op en werd daarna door de politieman beschoten. Er was daarna een kogelgat in de cabine van de tractor te zien.
Jouke Hospes uit Akkrum (archieffoto)
Jouke Hospes uit Akkrum (archieffoto) © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Hospes heeft een dag en een nacht in de gevangenis gezeten, maar de volgende dag werd de zaak tegen hem geseponeerd. Later maakte het Openbaar Ministerie bekend een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar het incident.
De politieorganisatie gaf eerder aan dat een "objectieve controle" op het handelen van de agent door de rechtbank belangrijk is. Zij stelden dat de politieman in kwestie zich in de situatie bedreigd voelde. De politieman zelf verklaarde dat hij dacht dat de jongen op zijn collega's wilde inrijden.