Auto bevroren? Dit moet je doen om vlug op pad te kunnen

Ja, it is wer dy tiid fan it jier
Ja, het is weer die tijd van het jaar © ANP
Brrr! Zo tegen het einde van het jaar zakt het kwik weer onder nul. De kans is groot dat de auto 's ochtends onder een laag ijs of sneeuw ligt. Maar wat kun je het beste doen om snel en veiligheid op pad te gaan? De do's en don'ts op een rijtje.
Te snel van huis willen rijden, is sowieso geen goed idee. Want automobilisten zijn verplicht om genoeg zicht te hebben.
Als je alleen met een klein kijkgat wegrijdt, riskeer je een boete van 250 euro. Als de buitenspiegels ook nog eens bevroren zijn, kan daar nog eens 150 euro bij komen. Een duur grapje, en nog gevaarlijk ook.
Bevroren ramen en deuren zijn geen prettig begin van de dag. Maar om snel weg te rijden - of beter nog: ellende te voorkomen - kun je wel het een en ander doen.

IJs en sneeuw op de ruiten?

 • Zet je wakker wat eerder. De auto ijsvrij krijgen, kost nu eenmaal wat tijd.
 • Krabben. Gebruik een plastic ijskrabber om het ijs van de autoruiten af te krijgen. Zet die schuin tegen je raam, dat werkt het vlugst. Als je geen krabber bij de hand hebt, zou je ook bijvoorbeeld een hard pasje of cd-doosje kunnen gebruiken.
 • Spuit ruitontdooier ('de-icer') op de ramen. Door zo'n flacon te gebruiken, smelt het ijs sneller.
Mei in bytsje iis kin de-icer al fluch helpe
Bij een laagje ijs kan de-icer al vlug helpen © Shutterstock.com (R. Rizvanov)
 • Wie het heeft, kan natuurlijk de voor- en achterraamverwarming aanzetten.
 • Zitten de ruitenwissers vast? Tik ze dan voorzichtig los met de ruitenschrabber. De auto eerst laten ontdooien is altijd beter.
 • Gooi geen heet water op de auto. Door het temperatuurverschil kan het raam barsten: een klein sterretje kan al snel doorscheuren. Lauwwarm water (al dan niet in een zak) is ook geen aanbeveling. Bovendien is dat minder effectief dan de ijslaag te dik is.
 • Het starten van de auto helpt niet veel. De motor warmt stationair nauwelijks op, terwijl het draaien wel slecht voor de auto en het milieu is. Als je eenmaal rijdt en de motor echt warmer wordt, helpt het natuurlijk wel. De ventilatie kun je met de regelaar op de voorruit zetten en door de zonnekleppen naar beneden te doen, blijft de warme lucht uit de blazers wat beter hangen.
Ferjit de spegels ek net
Vergeet de spiegels ook niet © ANP
 • Veeg sneeuw van de auto af. Gebruik daarvoor een zachte borstel, zodat het geen krassen achterlaat. Haal de sneeuw van de lampen, maar ook van de motorkap. Want je wilt geen plakkaat sneeuw op de voorruit krijgen en daarmee je zicht kwijtraken. Vergeet ook het dak, de spiegels en kentekenplaat niet.
 • Wil je het helemaal afmaken, neem dan de binnenkant van het raam ook nog even af met een doek of zeem.

Autodeur vast?

 • Trek niet te veel aan vastgevroren deuren, want daardoor kun je de rubbers kapot trekken.
 • Probeer eerst eens een paar duwen tegen de deur te geven, om ervoor te zorgen dat het ijs breekt. Zet je kont tegen het portier, leun tegen de deur en probeer het dan nog eens.
 • Als dat nog niet helpt, is er zwaarder materieel nodig. Zo kun je bijvoorbeeld een warme kruik of een zakje met warm water tegen de deur liggen of een föhn gebruiken om de deur wat op te warmen. Richt een föhn niet op de ramen, want door het verschil in temperatuur kunnen die barsten. Ook kunnen de rubbers uitdrogen of kan de lak beschadigd raken.
 • Vergeet niet dat een van de andere portieren mogelijk makkelijker opent (omdat de wind vaak uit één bepaalde richting tegen de auto waait).

Handrem vast?

 • Start dan de auto en laat de motor warmdraaien. Dat vraagt even geduld, maar uiteindelijk kun je de auto weer gewoon van de handrem krijgen. Het warmdraaien helpt zowel voor de hendel als de handremkabel.
Fryslân werd donderdag overvallen door het winterse weer

Voorkomen is beter dan genezen

Het is een open deur, maar op vorst en sneeuw kun je je voorbereiden. Preventief kun je al genoeg doen om later problemen te voorkomen.
 • Houd de weersvoorspelling in de gaten (tip: <a _src="https://www.omropfryslan.nl/fy/waar" href="https://www.omropfryslan.nl/fy/waar">https://www.omropfryslan.nl/fy/waar</a>).
 • Gaat het friezen? Leg een beschermingsdeken over het voorraam, dan hoef je minder te krabben. Gebruik hiervoor geen kranten, want die kunnen vastvriezen. Afvalzakken of karton worden ook wel eens gebruikt, maar een deken werkt het beste.
In auto mei antyfriestekken
Een auto met antivriesdeken © ANP
 • Parkeer je auto met de neus naar de richting waar de zon opkomt. Als je pas wat later op de dag weg hoeft, kan dit slim zijn, want de zon helpt bij het ontdooien.
 • Als je weet dat het erg gaat vriezen, kun je de ruitenwissers ook omhoog zetten. Op die manier plakken ze ook niet vast. Anders kunnen de wisserbladen beschadigd raken en in het ergste geval kan zelfs de ruitenwissermotor kapot gaan. Als je weet dat het erg gaat vriezen, kun je de ruitenwissers ook omhoog zetten. Op die manier plakken ze ook niet vast.
 • Gebruik de blauwe antivriesvariant als ruitensproeiervloeistof. De vloeistof die je 's zomers het beste kunt gebruiken, is roze van kleur. Als er nog wat roze vloeistof in zit, kun je die gewoon bijvullen met de blauwe wintervloeistof. Wel kan het nog net wat minder goed werken, omdat de antivriesvariant wat verdund is.
In jerrycan mei rutewiskerfloeistof foar de winter
Een jerrycan met ruitenwisservloeistof voor de winter © ANP
 • Houd de ramen schoon. Want vocht blijft eerder hangen aan een vuil raam.
 • Parkeer je auto in de eerste versnelling of in de P, in plaats van de handrem te gebruiken. Een elektrische handrem levert geen problemen op. Er zijn ook modellen met een automaat zonder parkeerstand. In dat geval kun je het beste de 'Drive' of 'achteruit' inschakelen voordat je de motor uitzet. Dan blijft de auto in de eerste- of achteruitversnelling staan.
 • Het bevriezen van de autodeuren voorkomen? Houd de rubbers van de deur schoon en smeer ze in met speciale rubberstick, rubberspray of met talkpoeder. Zo komt er geen vocht tussen. Rubbervet of zuurvrije vaseline kan ook helpen, verder is WD40 - zoals altijd - een wondermiddel.
 • Om te voorkomen dat het portierslot vastvriest, kun je er het beste voor zorgen dat het slot goed gesmeerd is (met bijvoorbeeld WD40), dat verdrijft het vocht. Er is ook speciale slotontdooier te krijgen, maar bewaar die natuurlijk altijd buiten de auto.