Tienduizenden euro's schade na brand bij scoutingvereniging in Heerenveen

De brân ûntstie oan de êfterkant fan dit gebou
De brand ontstond aan de achterkant van dit gebouw © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het verdriet is groot bij Scoutingvereniging Polaris. De schade na een felle brand bij hun tijdelijke onderkomen wordt geschat op tienduizenden euro's. De vereniging zit met de handen in het haar door de vuurzee van woensdagochtend.
De brand is aangestoken, bij de afgebrande containers werd vuurwerk en brandbaar spul gevonden. Of het gaat om een rechte actie tegen de vereniging, is niet duidelijk.
De politie doet daar onderzoek naar, zo zegt het bestuur van Polaris. Vrijwilligers waren uren na de brand al druk om de meeste verbrande spullen af te voeren.
Het vuur ontstond woensdagochtend bij het gebouw dat op industrieterrein IBF ligt, aan de oostkant van Heerenveen. Het brandweerkorps van Tjalleberd heeft de brand geblust.
In bestjoerslid fan Polaris nimt de skea op
Een bestuurslid van Polaris neemt de schade op © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Scoutingleden Amarins Landstra en Tes Vlaminkx tillen een aantal uren na de brand verbrand spul naar een afvalcontainer, maar vonden nog wat kleine dingetjes in het as. "Een beertje. Maar meer is er bijna niet. Alles kan weg", vertelt een verdrietige Amarins.

"Kinderen zijn de dupe"

Bijna al het materiaal van de scoutingvereniging moet als verloren worden beschouwd. Alleen een tijdelijk kantoor in een container is niet opgegaan in het vuur. De brand ontstond in de achterkant van een houten gebouw dat tussen twee containers zat.
De klap voor de verenging is groot. "Wij staan natuurlijk voor de maatschappij. We doen veel binnen de gemeente, voor de gemeenschap. Ik kan dan ook echt niet bedenken wie zoiets zou doen", zegt bestuurslid Tom Gerrits. "Vooral de kinderen zijn nu de dupe, we hebben geen plek meer."
Grote schade bij scoutingclub
Hoe het met de verzekering komt, weet Gerrits niet. "Vaak is het te duur om materiaal te verzekeren."
De politie heeft het vuurwerk dat is gevonden in onderzoek. Er zou tussen de spullen die in brand gestoken zijn, maar wat die naam met de brand te maken heeft, is niet duidelijk. "Het leek wel een sinterklaassuprise met veel oud papier", zegt Gerrits.
Polaris wil nu op zoek naar een nieuw onderkomen en hoopt daarbij op steun van de gemeente Heerenveen. Ook is er een crowdfundingsactie in het leven geroepen.