Fryslân heeft achterstand als het gaat om opvang statushouders: "Er is te weinig gebouwd"

In opfangplak foar statushâlders
Een opvangplek voor statushouders © Omrop Fryslân, Andries Bakker
Friese gemeenten hebben een achterstand als het gaat om het opvangen van statushouders. Dat is niet uit onwil, er zijn simpelweg te weinig woningen. Daarom trekt Erik de Groot woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Fryslân aan de bel.
"Er wordt heel hard gewerkt om huisvesting te bieden, maar dat lukt niet altijd", zegt De Groot. "In de afgelopen jaren is er te weinig gebouwd en er zijn veel doelgroepen op zoek naar woningen, terwijl de mutatiegraad heel laag is."

300 met recht op woning in azc

In de tweede helft van 2023 hadden 957 vluchtelingen met een status in Fryslân een huis moeten krijgen. Uiteindelijk kregen 656 mensen een huis. 300 zitten dus nog in een azc terwijl ze recht op een woning hebben.
Volgens De Groot begrijpt het Rijk de situatie in Fryslân soms niet. "De inkomens liggen in Fryslân lager dan in de Randstad. De 'top' van de woningbouwplannen is hier daardoor onrendabel. We zitten niet op één lijn, dat is frustrerend."
De oplossing is duidelijk: bouwen, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Dat betekent dat er voldoende financiële middelen moeten zijn, investeringsruimte om te kunnen gaan bouwen."
De Groot hoopt dat het nieuwe kabinet meteen 'huisvesting' bovenaan het prioriteitenlijstje zet. "Voor alle doelgroepen", voegt hij toe.