Bouwbedrijven niet bang voor stop verduurzamingsprojecten

boubedriuwen
Bouwbedrijf aan het werk © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Bouwbedrijven verwachten niet dat ze minder moeten inzetten op verduurzaming, wanneer een nieuwe regering het klimaat niet belangrijk zal vinden.
Ook al zeggen partijen als NSC en PVV dat ze het klimaatfonds willen afschaffen: in een coalitie zullen ze toch minder extreme geluiden laten horen, zo is de verwachting. En het is nog onzeker hoe een kabinet eruit komt te zien. Ondertussen gaan bouwers gewoon door.
Bouwbedrijven zetten verduurzamingsprojecten door
"In alle programma's wordt aandacht besteed aan sociale woningbouw en middenhuur. Dus ik denk dat elke partij een koers in de goede richting heeft", zegt Biense Dijkstra van DijkstraDraisma.
"Bij verduurzaming zetten we door op onze eigen koers. Want als de overheid het niet oplegt, zoals het moet, dan blijven we het zelf gewoon doen. Wij hadden de overheid eerder moeten pushen."
boubedriuwen
Werk aan een woning © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Grote verduurzamingsprojecten in het Noorden zijn al in gang gezet. Die hebben meerdere doelen. "Het gaat om de leefbaarheid. We frissen de woningen op", zegt directeur Roelof Faber van bouwbedrijf Van Wijnen in een woonwijk in Grijpskerk, waar ze de huizen isoleren in opdracht van een woningcorporatie.
"Maar uiteindelijk gaat het ook om de portemonnee van de bewoners. Als je hier ziet dat bewoners 60 procent op de energierekening reduceren, dan is dat veel geld en dat is heel belangrijk."

'Beter op langere termijn'

Daar zal zelfs het afschaffen van het klimaatfonds niets aan veranderen. Het maakt het wel wat ingewikkelder. "Al kan dat voor het klimaat mogelijk niet goed zijn, dan moet je het toch nog wel goed doen", vindt Dijkstra.
"Als je aan verduurzaming doet en bijvoorbeeld aan warmtepompen denkt of veel efficiëntere gebouwen die minder energie verbruiken, dan is dat altijd beter op langere termijn. Ook voor de sociale huurder die belang heeft bij een lage energierekening."
Uit onderzoek van de economen van de ABN AMRO blijkt dat het Noorden veel klimaatkwetsbare woonwijken heeft met risico's op funderingsschade en overstromingen. De Rijksoverheid zou juist meer moeten investeren in bijvoorbeeld een herstelfonds voor klimaatschade, zeggen ze.