Festival zet nachtelijk Drachten in de spotlights met lichtgevende konijnen

knyntsjes
Lichtgevende konijnen in Drachten © Omrop Fryslân
Geprojecteerde bloemen op gebouwen, lichtgevende schommels en opblaasbare tulpen in groot formaat. Kunstwerken in Drachten geven deze week kleur aan de nacht bij het festival 'Licht op Drachten'.
Ondanks de regen en de sneeuw is het 's avonds druk in Drachten. Bezoekers schuilen niet in restaurants, maar wandelen juist de straat op om de lichtkunst te bewonderen.
Voor het eerst nemen kunstenaars uit binnen- en buitenland hun lichtgevende stukken mee naar de stad. Het idee komt uit de koker van Lieuwe Krol, voorheen directeur van Tall Ships Races Harlingen. Hij werd gevraagd om een evenement te bedenken voor de gemeente Smallingerland.
Gemeentehûs Drachten yn it ljocht
Het gemeentehuis van Smallingerland in de bloemen © Omrop Fryslân
"Drachten is een innovatieve 'maakstad'. Daar past een lichtkunstfestival heel goed bij."

Hoekig Drachten

Nadat het zaadje was geplant, lag de organisatie in handen van theatermaker Karina Kroft en technisch ontwerper Remko Smids. De twee Friezen ontworpen eerder lichtkunstwerken voor andere festivals in Stockholm en Groningen, maar nooit eerder hadden zij de leiding over zo'n evenement.
Zo ziet het lichtkunstfestival in Drachten eruit
"We hebben geprobeerd om vooral ronde, vrouwelijke vormen te gebruiken. Dat staat in mooi contrast met het toch wel hoekige Drachten."
De kunstenaars waren blij dat ze Drachten mochten opfleuren. "Het heeft zoveel mooie onontdekte hoekjes. Er waren eigenlijk te veel plekken om uit te kiezen. Die komen volgend jaar misschien aan bod", zegt Karina Kroft van het duo.
Het festival is een feest voor bezoekers, maar ook voor ondernemers. Douwe van Drogen, centrummanager Drachten, hoopt dat het festival ook de kassen van winkeliers en horeca gaat spekken.
"We hebben bewust gekozen voor deze periode, waarin er in de regio relatief weinig andere evenementen zijn. We denken in de periode voor Sinterklaas en Kerst veel bezoekers naar Drachten te kunnen trekken."
Het festival duurt tien dagen en is nog tot en met zondag 3 december te zien van 17.00 tot 22.00 uur. De entree is gratis.