Omfietsen hoeft binnenkort niet meer: de Drachtster fietsbrug is bijna opgeknapt

fytsbrêge, Drachten
Werk aan de fietsbrug © Omrop Fryslân
Inwoners van Drachten kunnen waarschijnlijk aan het eind van deze week weer over fietsbrug De Slinger rijden. De brug is al zo'n vier weken afgesloten vanwege werkzaamheden: er moesten drie 'tuien' worden vervangen.
"Tuien zijn kabels, draden", legt toezichthouder Arnold Jansen uit. "Die zorgen ervoor dat de pyloon, waar de brug aan hangt, op zijn plek blijft."
Deze tuien moeten op een bepaalde spanning staan en elk een deel van het gewicht van de pyloon dragen. Uit een uitgebreide controle, die al in 2020 werd uitgevoerd, bleek dat het gewicht ongelijk verdeeld was.

"Brug in onbalans"

"Er zat verschil in de trekkrachten, waardoor de brug in onbalans raakt", volgens Jansen. "Dat kan in de toekomst een keer voor problemen zorgen en daarom vervangen we nu drie van deze tuien."
De precieze oorzaak van het spanningsverschil is niet bekend. "Het kan best eens gebeuren door ouderdom. Misschien is het ook bij de bouw gebeurd. Het is erg onduidelijk."
Het werk aan de bekende fietsbrug in Drachten is bijna klaar
Was de brug de afgelopen jaren dan onveilig? "Nee, beslist niet", zegt Arnold Jansen. "Dan had er in 2020 meteen actie moeten worden ondernomen. Dit is een voorzorgsmaatregel om schade in de toekomst te voorkomen."
fytsbrêge Drachten
fytsbrêge Drachten © Omrop Fryslân, Oane Hoekstra
De drie kabels zijn inmiddels vervangen. Om dat mogelijk te maken werden tijdelijke tuien aangebracht, die de krachten in stand hielden. De nieuwe tuien kunnen in de toekomst worden bijgesteld. Dat moet voorkomen dat ze bij een eventueel spanningsverschil weer vernieuwd moeten worden.

Metingen

Projectleider Rob Sliedrecht houdt het proces continu van achter de schermen in de gaten. Met speciale meetapparatuur wordt bijgehouden of de spanning op de tuien verandert bij de werkzaamheden.
"De brug zou tijdens het vervangen instabiel kunnen worden. We moeten daarom de pyloon in de gaten houden", legt Sliedrecht uit. "Aan de overkant van de weg is een camera neergezet, met allerlei meetapparatuur. Ik kan live zien wat er gebeurt met de brug tijdens de verschillende acties."
fytsbrêge, Drachten
De fietsbrug in Drachten © Omrop Fryslân
"Er is een aantal vaste punten aangebracht, dingen die normaliter niet bewegen. Als de punten opgenomen zijn, vergelijkt hij die met de meetpunten op de brug. Alle verschillen worden op de millimeter nauwkeurig weergegeven."

Eind van de week klaar

Tot nu toe blijven de verschillen ver onder de veiligheidsmarges. Als het weer het een beetje toelaat, zou het werk aan het eind van de week nagenoeg klaar kunnen zijn. "Vorige week hebben we de werkzaamheden vanwege de harde wind en de regen nog tijdelijk stil moeten leggen", zegt de projectleider.
Als het goed is, kan de brug aan het eind van de week dus weer worden opengesteld voor fietsers. Zij moesten de afgelopen weken een eind omfietsen.